Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Francúzi nahradia Britániu v útoku na Sýriu: Prezradili, kedy sa začne!

Inváziu do Sýrie požadujú aj Francúzi Zobraziť galériu (12)
Inváziu do Sýrie požadujú aj Francúzi (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský parlament vo štvrtok neskoro večer odmietol požiadavku vlády premiéra Davida Camerona o mandát na vojenský zásah proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Dolná komora tak nenaplnila očakávania premiéra, ktorý sa jej členov snažil všemožne presvedčiť o potrebe konať v reakcii na údajný chemický útok zo strany sýrskej vlády. Podľa premiérových slov totiž nie je pochýb o Asadovej vine. Poslanci však jeho vieru nezdieľali. Stalo sa tak po tom, ako sa britským diplomatom nepodarilo získať podporu OSN na stretnutí predstaviteľov stálych členov jej Bezpečnostnej rady. Ako premiér povedal, "je jasné, že parlament odrážajúc názory ľudu nechce britskú vojenskú akciu a vláda sa podľa toho bude aj správať".

Ešte pred britským hlasovaním sa k situácii v súvislosti so Sýriou vyjadril Biely dom. Jeho hovorca potvrdil, že Washington by uvítal zapojenie medzinárodného spoločenstva, no prezident USA je zodpovední najmä svojmu ľudu, ktorý ho zvolil, aby ho chránil.  Naznačil tak možnosť výlučne amerického útoku na Damask.

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie.

Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku, ktorý okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Jednoznačnú podporu spomedzi veľkých krajín odmietli vysloviť aj Taliansko či Poľsko. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ešte vo štvrtok požiadal o čas pre inšpektorov, ktorí v Sýrii preverujú okolnosti údajného použitia chemických zbraní. Pan potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch.

USA odtajnia dôkazy o chemickom útoku a pokračujú v príprave na útok

Spojené štáty budú pokračovať v príprave prípadnej vojenskej akcie voči Sýrii aj napriek štvrtkovému odmietnutiu takejto možnosti v britskom parlamente.  "Ako už sme povedali, rozhodnutie prezidenta (Baracka) Obamu bude závisieť od toho, čo je v najlepšom záujme Spojených štátov," povedala agentúre DPA hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová. Obama je podľa nej presvedčený, že "ide o základné záujmy Spojených štátov a že krajiny, ktoré porušujú medzinárodné normy, musia byť braté na zodpovednosť."

USA zaznamenali výsledok hlasovania britského parlamentu a "budú pokračovať v konzultáciách s vládou Spojeného kráľovstva - jedného z našich najbližších spojencov a priateľov", dodala Haydenová. Aj podľa denníka New York Times (NYT), odvolávajúceho sa na zdroje z prostredia vlády, je Obama pripravený pokračovať s prípravami obmedzeného vojenského úderu na Sýriu napriek tomu, že Británia sa na ňom po zamietavom stanovisku parlamentu nezúčastní. Výsledok hlasovania bol ťažkou ranou nielen pre britského premiéra Davida Camerona, ktorý sľúbil podporu Obamovi, ale skomplikovalo to aj postavenie Obamu, ktorý po tom, čo sa vzdal nádeje na získanie mandátu pre útok v Bezpečnostnej rade OSN, sa snaží zostaviť protisýrsku spojeneckú koalíciu, napísal NYT.

Kanál CBS News a americká spravodajská televízia CNN v noci nadnes v tejto súvislosti s odvolaním sa na zdroj z Obamovej administratívy informovali, že vláda USA zverejní odtajnenú verziu hodnotiacej správy o minulotýždňovom chemickom útoku v Sýrii, ako aj právne zdôvodnenie prípadnej vojenskej akcie voči sýrskemu režimu, ak by sa ju prezident Obama rozhodol nariadiť. Podľa CBS by sa tak malo stať už dnes, no CNN cituje hovorca Bieleho domu Josha Ernesta, ktorý vo štvrtok povedal, že odtajnená verzia ešte nie je kompletná, ale mala by byť zverejnená do konca týždňa.

Utajená správa zahŕňa aj hodnotenie miery zapojenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada do chemického útoku, ale táto informácia zrejme nebude odtajnená. Vláda USA má podľa nemenovaného amerického činiteľa "veľmi jasnú odpoveď" na otázku, či útok nariadil samotný Asad, ale odmietol ju konkretizovať s poukázaním na jej utajovanú povahu. Dôkazy ukazujú, že chemický útok nevykonali "darebácke prvky" v sýrskom režime alebo sýrskej rebeli, povedal ďalej.

Z tajného hodnotenia podľa iného amerického predstaviteľa vyplýva, že útok bol organizovaný na "najvyššej úrovni" sýrskej vlády, uviedla ďalej CNN. Aj on odmietol konkretizovať, či útok nariadil Asad, ale nevylúčil to. "Netvrdíme, že Asad mal prst na tlačidle. Ale on je zodpovedný za zbrane a každý útok, ako bol tento, musel byť schválený na najvyššej úrovni," povedal zdroj. Zároveň odmietol názor, že dôkaz o zapojení režimu do útoku je nepriamy.

Podľa CNN sa USA podarilo získať záznamy rozhovorov medzi najvyššími sýrskymi vojenskými predstaviteľmi o chemickom útoku z 21. augusta. Tieto sú kľúčové pre vyvodenie záveru, že za útokom bol sýrsky režim. Stále však chýba dôkaz o tom, aký typ chemickej látky bol použitý. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa doposiaľ neboli úplne analyzované vzorky tkaniva a iné lekárske a forenzné dôkazy odobraté z tiel obetí.

CNN už predtým s odvolaním sa na diplomatický zdroj informovala, že izraelská vojenská rozviedka poskytla Spojeným štátom záznamy komunikácie medzi sýrskymi vojenskými veliteľmi, ktorá sa týkala presunu chemických zbraní do oblasti útoku ešte predtým, než k nemu došlo. Obamova administratíva v zastúpení ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ministra obrany Chucka Hagela, poradkyne pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej a ďalších predstaviteľov vo štvrtok večer prostredníctvom konferenčného hovoru oboznámila niektorých republikánskych a demokratických kongresmanov s dôkazmi, že za chemickým útokom pri Damasku je sýrska vláda, informovala agentúra Reuters. Podľa demokrata Eliota Engela z výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti Obamov tím nepochybuje, že minulý týždeň boli v Sýrii použité chemické zbrane, čo dokladá zachytená komunikácia sýrskych predstaviteľov a dôkazy o pohybe sýrskej armády v okolí Damasku pred útokom.

Konferenčný hovor trval 90 minút a zúčastnilo sa ňom 27 členov Kongresu, niektorí však neboli spokojní s tým, že Obama s nimi nehovoril osobne. Uskutočnil sa po tom, čo 140 kongresmanov podpísalo list Obamovi, v ktorom žiadajú, aby Kongres autorizoval akúkoľvek operáciu v Sýrii. Inšpektori OSN plánujú dnes dokončiť svoju prácu a v sobotu opustia Sýriu. Odborníci neodletia do New Yorku, ale odovzdajú odobraté vzorky v európskych laboratóriách. Ich vyhodnotenie potrvá niekoľko dní. V sobotu opustí Sýriu aj predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Angela Kaneová. Sýrska vláda jej odovzdala list, v ktorom žiada o inšpekciu ďalších bojísk.

Hollande: Rozhodnutie Británie neovplyvní vôľu Francúzska potrestať sýrsky režim

Hlasovanie britského parlamentu proti vojenskej akcii v Sýrii neovplyvní vôľu Francúzska potrestať režim Bašára Asada za zrejmý chemický útok proti civilistom. Tvrdí to francúzsky prezident Francois Hollande v dnešnom vydaní denníka Le Monde. Hollande povedal, že je za "prísnu" trestnú akciu. Na margo údajného chemického útoku konštatoval, že spôsobil "nenapraviteľnú" ujmu sýrskemu národu. Francúzsko, ako zdôraznil, bude úzko spolupracovať so svojimi spojencami.

Na otázku, či by Paríž išiel do akcie bez Británie, Hollande povedal: "Áno. Každá krajina je suverénna, čo sa týka účasti na tejto operácii. Platí to tak pre Britániu, ako aj pre Francúzsko," citovala prezidentovo vyjadrenie pre denník agentúra Reuters. Hollande na otázku o druhu intervencie reagoval slovami, že "na stole sú všetky možnosti", dopĺňa agentúra AP.

Stovky ľudí protestovali v New Yorku proti útoku na Sýriu

Stovky ľudí vyšli vo štvrtok večer do centra najväčšieho amerického mesta New York, kam prišli vyjadriť svoj odpor k potenciálnemu vojenskému útoku na Sýriu, ktorej vláda je údajné zodpovedná za minulotýždňový chemický útok. Medzi prítomnými na námestí Times Square boli prívrženci sýrskeho režimu prezidenta Baššára al-Asada i Američania, ktorí odmietajú, aby ich krajina šla do ďalšej vojny. Dav skandoval heslá ako USA a NATO ruky preč do Sýrie a medzi zhromaždenými sa objavili aj al-Asadove portréty.

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ešte vo štvrtok požiadal o čas pre inšpektorov, ktorí v Sýrii preverujú okolnosti údajného použitia chemických zbraní. Pan potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch.

Rakúsko prijme 500 utečencov zo Sýrie

Rakúsko prijme 500 utečencov z občianskou vojnou zmietanej Sýrie. Oznámil to vo štvrtok večer v relácii televízie ORF Zeit im Bild minister zahraničných vecí a vicekancelár Michael Spindelegger. O tom, kedy utečenci prídu a kde budú umiestnení sa podľa ministrovho hovorcu Alexandra Schallenberga zatiaľ nerozhodlo. Podľa ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej by sa tak malo stať v priebehu "niekoľkých týždňov.

Rakúsko má záujem predovšetkým o ženy, deti a kresťanov, uviedol Schallenberg. Ministerstvo vnútra bude v tejto veci spolupracovať s príslušnými organizáciami, najmä s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) so sídlom vo Viedni. Miklová-Leitnerová bola pritom ešte v júni proti prijatiu utečencov zo Sýrie. Podľa nej by tak mali urobiť hlavne tie krajiny EÚ, kde je nízka kvóta azylantov. Tá v Rakúsku dosahuje 2,1 žiadateľa na 1000 obyvateľov.

Nemecko zopakovalo svoj už predtým deklarovaný zámer prijať 5000 Sýrčanov. Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich vo štvrtok opäť vyzval ďalšie štáty EÚ, aby tiež prijali utečencov zo Sýrie.

Berlín vylúčil útok na Sýriu

Nemecký minister zahraničia v piatok vylúčil účasť Nemecka na vojenskom útoku v Sýrii po údajnom použití chemických zbraní 21. augusta, pri ktorom zomreli stovky ľudí. Guido Westerwelle povedal pre nemecký denník Neue Osnabrücker Zeitung, že "o taký krok nikto nepožiadal a ani ho nikdy nezvažovali". "Usilujeme sa o to, aby Bezpečnostná rada OSN našla spoločný postoj a aby inšpektori OSN čo najskôr ukončili v Sýrii svoju prácu," povedal minister.

Berlín prednedávnom povedal, že bude podporovať "kroky" proti sýrskemu režimu, ak sa potvrdí, že použil smrteľné chemické zbrane, no nešpecifikoval, aké to budú kroky. Vo štvrtok sa nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin zhodli na tom, že je potrebné, aby si Bezpečnostná rada preštudovala správu expertov OSN o údajnom chemickom útoku neďaleko Damasku, vyhlásil v piatok Kremeľ.

Útok na Sýriu sa uskutoční do stredy, tvrdí Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollande v piatok avizoval, že prípadný útok na Sýriu by sa mohol uskutočniť do budúcej stredy. Povedal to v rozhovore pre denník Le Monde. Francúzsko podľa jeho slov trvá na "tvrdom a adekvátnom" zásahu voči režimu Baššára al-Asada v Damasku. Hollande sa vyjadril aj k odmietavému stanovisku britského parlamentu, ktorý vo štvrtok nedal vláde premiéra Davida Camerona mandát na potenciálny vojenských zásah v Sýrii. Podľa francúzskeho prezidenta má každá krajina slobodné právo sa vyjadriť, či sa na akcii zúčastní, alebo nie.

"Chemický masaker v Damasku nemôže zostať nepotrestaný. Dnes budem rokovať s americkým prezidentom Barackom Obamom," povedal pre Le Monde Hollande, podľa ktorého je potrebné režim prezidenta Baššára al-Asada "potrestať". Francúzsky líder skonštatoval, že veľa "indikátorov" poukazuje na zodpovednosť Damasku za použitie chemických zbraní. Hollande však vylúčil akýkoľvek útok na Sýrii v čase, keď sa tam nachádzajú experti OSN. Podľa generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna sa očakáva, že experti opustia Sýriu v sobotu ráno.

Kremeľ vyzdvihol nesúhlas Britov s útokom na Sýriu

Nesúhlas britského parlamentu so zapojením Spojeného kráľovstva do útoku na Sýriu znamená uvedomenie si rizika takejto intervencie, vyhlásil dnes poradca ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ľudia začínajú chápať, aké nebezpečné sú takéto scenáre," citovala agentúra Reuters Putinovho poradcu pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova. Domnieva sa, že štvrtkový nesúhlas britského parlamentu s intervenciou odráža väčšinový názor nielen v Británii, ale v celej Európe.

Nemecko sa neplánuje zapojiť do vojenského ťaženia proti Sýrii

Nemecko sa momentálne neplánuje zapojiť do vojenského ťaženia proti Sýrii, oznámil dnes hovorca vlády Steffen Seibert. Tomuto postoju Berlína podľa agentúry AP predchádzal rozhovor šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho pre denník Neue Osnabrücker Zeitung. Povedal, že Nemecko nikto nepožiadal, aby prispelo k vojenskej operácii proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za údajný chemický útok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová čelí necelé štyri týždne pred parlamentnými voľbami v Nemecku - v ktorých dúfa, že získa tretí mandát - zložitej otázke, ako reagovať na chemický útok v Sýrii. Väčšina nemeckých voličov je totiž proti vojenskému zásahu v tejto krajine.

Sýrska opozícia je z hlasovania britského parlamentu sklamaná

Sýrska opozícia vyjadrila poľutovanie nad výsledkom hlasovania v britskom parlamente, ktorý vo štvrtok neskoro večer odmietol požiadavku vlády premiéra Davida Camerona o mandát na vojenský zásah proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Predstavitelia sýrskej opozície so sídlom v Turecku navyše varovali, že britské hlasovanie by mohlo povzbudiť al-Asada k "opätovnému použitiu chemických zbraní, a to v oveľa väčšom rozsahu". "Je poľutovaniahodné, že britskí poslanci neboli schopní pochopiť skutočnú situáciu v Sýrii," povedal jeden z členov opozície pod podmienkou anonymity. Dodal však, že aj bez Británie "dostane al-Asad príučku". Útok totiž stále ešte podporuje USA, Francúzsko a Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom.

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli v Sýrii údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť a všetko naznačuje tomu, že príde na rad sila.

Kerry opätovne potvrdil chemický útok v Sýrii

Spojené štáty v Sýrii nehodlajú opakovať predchádzajúce chybu z Iraku. Spravodajské overenie chemického útoku pri Damasku z minulého týždňa bolo veľmi starostlivé. Povedal to dnes americký minister John Kerry, keď sa dnes oboznamoval s výsledkom správy amerických tajných služieb o útoku. Je z nej isté, že minulú stredu boli u Damasku použité chemické zbrane a že ich použil sýrsky režim proti svojim oponentom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu