Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Všetko o plyne, ktorý zabíjal v Sýrii: Krutú zbraň dali svetu nacisti!

Aktivisti obviňujú armádu z chemického útoku pri Damasku Zobraziť galériu (3)
Aktivisti obviňujú armádu z chemického útoku pri Damasku (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sarin, smrtiaci nervový plyn, ktorý podľa USA použil sýrsky režim minulý mesiac pri útoku na predmestí Damasku, vyvinuli nacistickí vedci v roku 1938. Látku pôvodne zamýšľanú ako pesticíd použil režim irackého diktátora Saddáma Husajna v roku 1988 k zabitiu tisícov Kurdov v meste Halabdža. Tento paralyzujúci plynu, ktorý nemá žiadny zápach ani vôňu, využila tiež sekta Óm šinrikjó k dvom útokom v Japonsku v 90. rokoch minulého storočia, napísala agentúra AFP.

Americký minister zahraničia John Kerry v nedeľu uviedol, že testy vlasov a krvných vzoriek, ktoré odobrali záchranári na mieste útoku 21. augusta, vykazujú známky sarinu. Tieto vzorky podľa jeho slov dostali Spojené štáty nezávisle na prebiehajúcom vyšetrovaní OSN. Washington z útoku, pri ktorom zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane stoviek detí, viní režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Armáda zaútočila raketami a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sarin vdýchnutý do pľúc alebo vstrebaný pokožkou zabíja ochromením dýchacieho centra centrálneho nervového systému a paralyzovaním svalov okolo pľúc. Následkom je smrť udusením. Sarin môže kontaminovať jedlo či vodu, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

"Sarin je dvadsaťšesťkrát smrtelnejší než plynný kyanid. Kvapôčka o veľkosti dierky od špendlíka zabije človeka," uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Symptómy po vystavení účinku sarinu zahŕňajú nevoľnosť a prudké bolesti hlavy, rozmazané videnie, slinenie, svalové kŕče, zástavu dýchania a stratu vedomia.

Nervové plyny všeobecne pôsobia rýchlo, na ich výrobu pritom stačia jednoduché chemické techniky a lacné, bežne dostupné ingrediencie. Vdýchnutie vysokej dávky - približne 200 miligramov - sarinu, môže vyvolať smrť behom pár minút, kedy nie je čas ani na prejavenie symptómov, uvádza Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Pri vstrebaní pokožkou trvá smrť dlhšie a prvé príznaky sa môžu objaviť až po pol hodine, avšak potom nasleduje rýchly nástup účinku. Aj v prípade, že svoju obeť nezabije, môže sarin spôsobiť trvalé poškodenie pľúc, očí a centrálnej nervovej sústavy. Tento plyn je ťažší ako vzduch, a tak sa môže nad oblasťou držať až šesť hodín v závislosti na počasí.

Inšpektori OSN, ktorí v ​​Sýrii preverovali obvinenia, že sýrsky režim použil chemické zbrane, oblasť opustili v sobotu. Analýzy ich vzoriek môžu trvať až tri týždne, uviedli experti OSN.

Všetko o plyne, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

K najhoršiemu sarinovému útoku došlo v marci 1988 v severoirackom meste Halabdža, kedy zomrelo až 5000 Kurdov a 65000 ďalších bolo zranených. Iracká armáda vtedy použila zmes chemických látok obsahujúcich sarin, yperit a možno aj nervový plyn VX, ktorý je ešte desaťkrát účinnejší ako sarin. Predpokladá sa, že išlo o najhorší útok chemickým plynom proti civilistom.

Sarin tiež zabil 13 ľudí a zranil 6000 ďalších, keď ho stúpenci japonskej sekty Óm šinrikjó v marci 1995 vypustili v tokijskom metre. Sekta tiež použila rovnakú látku o rok skôr k útoku v japonskom meste Macumoto, pri ktorom zomrelo sedem ľudí.

Odborníci mienia, že sýrsky režim má stovky ton rôznych chemických bojových látok. Okrem pľuzgierotvorných chemikálií, z ktorých najznámejší je yperit, sa predpokladá, že Damask má aj sarin a možno tiež VX. Zároveň má sýrsky režim k dispozícii prostriedky, ako tieto zbrane dopraviť na určené miesto - či už s pomocou rakiet Scud, delostreleckých nábojov či z lietadiel zhadzovaných bômb.

Názov sarin dostala látka podľa mien chemikov, ktorí ju náhodne objavili: Schrader, Ambros, Rüdiger a Van der Linde. Vedci sa snažili vytvoriť silnejšieho pomocníka v boji proti plodinovým škodcom, ale látky sa potom chopila nacistická armáda a vytvorila z nej chemickú zbraň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu