Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecká armáda je v pohotovosti: Všetky možnosti ohľadne Sýrie sú otvorené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecko uviedlo svoje ozbrojené sily do stavu pohotovosti, aby chránili krajinu pred hrozbami zo Sýrie. Opatrenie prišlo v čase, keď USA a ich západní spojenci zvažujú vojenskú akciu proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi za použitie chemických zbraní.

Informáciu dnes oznámil turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "Teraz máme vyšší stav pohotovosti... Turecko podnikne všetky možné potrebné opatrenia, ktoré budú v súlade s jeho vlastnými strategickými záujmami," povedal Davutoglu novinárom.

 "Turecké ozbrojené zložky majú povolenie uskutočniť akýkoľvek krok proti bezpečnostnej hrozbe zo Sýrie či odinakiaľ... a podniknúť odvetný úder v rámci svojich kompetencií," dodal šéf tureckej diplomacie.

Americký prezident Barack Obama a jeho európski aj blízkovýchodní spojenci obviňujú Asada z minulotýždňového chemického útoku pri metropole Damask, ktorý si vyžiadal údajne stovky životov civilistov. Spojenci sa tiež pripravujú na prípadnú vojenskú akciu proti Asadovi, ktorá má byť trestom.

"Neustále vedieme konzultácie. Posudzujeme všetky možnosti," vyhlásil Davutoglu. Dodal, že Turecko je pripravené stať sa súčasťou medzinárodnej koalície proti Asadovi, dokonca aj bez záštity OSN. "Dôležité je, aby bol prijatý postoj... ktorý neuvrhne Sýriu do ďalšej neistoty," uzavrel Davutoglu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu