Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Gašparovič: Z Arabskej jari sa stal arabský zmätok

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Otázka Sýrie je v súčasnosti jedným z najvážnejších problémov, ako sa rozhodnúť.

"Nemyslím si, že by len na základe jedného zistenia, ktoré nemusí byť podložené skutočnosťou a pravdivosťou, malo prísť k vojenskej intervencii," reagoval na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so svojím rumunským partnerom Traianom Basescom slovenský prezident Ivan Gašparovič.

 Ako poznamenal, v prípade, ak sa potvrdí, že prišlo k ohrozeniu veľkej skupiny občanov, tak je potrebná intervencia. "Ale je to rozhodnutie, ktoré sa nedá urobiť len na základe toho, že niekto povie, že prišlo k takémuto úkonu a my preto musíme zaútočiť. Myslím si, že štáty Európy a sveta, ale aj Aliancia sa za posledné roky poučili, že takéto rozhodnutie je veľmi vážne," podčiarkol Gašparovič, ktorý zároveň vyhlásil, že tak, ako kedysi privítal Arabskú jar, tak sa dnes na to díva ako na arabský zmätok, keď sa nevie, komu sa má pomáhať a komu nie.

Basescu zopakoval oficiálny postoj svojej krajiny, a to je opatrnosť. "Musíme počkať, čo zistia experti OSN v Sýrii, lebo už máme ponaučenia z Egypta či Líbye. Odkaz Rumunska je opatrnosť," zdôraznil. Ako však dodal, ak sa spojenci rozhodnú vojensky vstúpiť do Sýrie, Rumunsko bude lojálne voči svojim spojencom v OSN.

V Sýrii žije početná skupina Rumunov a krajina tam má výrazné podnikateľské aktivity. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes oznámil, že inšpektori, ktorí v Sýrii preverujú, či vládne sily použili v občianskej vojne chemické zbrane, potrebujú štyri dni na uzatvorenie vyšetrovania a čas aj na analýzu zistení.

"Následne budeme musieť podať správu Bezpečnostnej rade OSN kvôli jej prípadným akciám," vyhlásil šéf svetovej organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu