Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Poľsko sa nezúčastní na útoku v Sýrii, Irak vyhlásil stav najvyššej pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/BAGDAD - Poľský premiér Donald Tusk dnes oznámil, že Poľsko sa "neplánuje zúčastniť na žiadnom druhu intervencie v Sýrii". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pribúdajú náznaky, že Spojené štáty a ich spojenci sa pripravujú na skorú represívnu vojenskú akciu v Sýrii, kde chcú potrestať vládu prezidenta Bašára Asada za minulotýždňové použitie chemických zbraní proti civilistom na predmestí metropoly Damask. Pri útoku zahynuli stovky ľudí.

Tusk v tejto súvislosti uviedol, že jeho vláda nie je presvedčená, že úder "zločiny" zastaví. "Dnes nikto na svete, ani ja, nemá pripravené riešenie, ako prerušiť túto reťaz zločinov v Sýrii," dodal.

Na zostrujúcu sa situáciu zareagoval aj Irak. Svoje bezpečnostné sily uviedol do stavu najvyššej pohotovosti pred očakávaným medzinárodným zásahom v Sýrii. Informáciu dnes oznámil iracký premiér Núrí Málikí, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Všetky politické a bezpečnostné sily v Bagdade, provinciách a po celom Iraku majú vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti," povedal Málikí v pravidelnom týždennom televíznom vyhlásení, ktoré sa tentoraz zameriavalo prevažne na Sýriu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu