Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ruskí radikáli tvrdia, že konzultácie môžu vyliečiť homosexualitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská krajne pravicová populistická strana má v úmysle predložiť v dolnej komore parlamentu, Štátnej dume, návrh pomáhať homosexuálom k "návratu do normálneho života" konzultáciami s odborníkmi.

Homosexuálom chce tiež zakázať darcovstvo krvi. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes povedal kandidát na moskovského starostu za Liberálnodemokratickej stranu Ruska (LDPR) Michail Degťarev.

"Uvažujeme o navrhnutie dobrovoľných anonymných konzultácií s psychológmi, psychoterapeutmi, sexuológmi ... Mnohí homosexuáli sa chcú vrátiť k normálnemu životu a byť heterosexuálmi," citovala agentúra Degťareva, ktorý je poslancom LDPR. Uvedené konzultácie by podľa neho mal poskytovať štát a mal by ich aj financovať.

Degťarev okrem toho informoval, že liberáli v dume pripravujú aj návrhy zmien v zákone, ktorý upravuje darcovstvo krvi. Novela by vraj mala každému darcovi ukladať povinnosť oznámiť pred poskytnutím krvi, či je, alebo nie je homosexuál.

Cieľom úpravy tohto právneho predpisu je podľa neho vrátiť homosexuálov do rizikovej skupiny pre darovanie krvi, ako to bolo do roku 2008. Poukázal pritom na rast HIV pozitívnych osôb v tejto skupine obyvateľstva v Rusku a svoj zámer obhajoval aj poukázaním na existenciu podobných predpisov v USA a v mnohých európskych krajín.

Odmietol pritom, že by išlo o diskrimináciu. "Túto normu je potrebné zaviesť, obnoviť zákaz, pretože ide v prvom rade o zdravie populácie," zdôraznil podľa RIA Novosti. Mnoho expertov spája epidémiu HIV v Rusku skôr so vzostupom narkománie.

Jedna z aktivistiek hnutia za práva sexuálnych menšín Jelena Kosťučenková, ktorá patrí k pravidelným darcom krvi, na svojom blogu poznamenala, že na budúcu výzvu na darovanie odpovie slovami: "Nehnevajte sa, ale ako lesbička si nezaslúžim darovať svoju krv členom vašej rodiny."

Zákaz propagandy "netradičných sexuálnych vzťahov", schválenej ruským parlamentom v júni, je síce kritizovaný na Západe, ale v samom Rusku ho uvítalo veľa ľudí na čele s vplyvnou pravoslávnou cirkvou. Svedčí aj o konzervatívnejším kurze prezidenta Vladimira Putina počas jeho tretieho obdobia na čele krajiny. Putin sa opiera hlavne o konzervatívny vidiek, zatiaľ čo protesty proti jeho režimu sa obmedzovali skôr na veľké mestá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu