Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fiasko na veľkom pochode proti Rómom: Extrémistov zahanbili aktivisti!

Extrémisti v Jičíne aktivistov neprekričali Zobraziť galériu (3)
Extrémisti v Jičíne aktivistov neprekričali (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Organizácia nemá hlavu ani pätu. Až v šiestich českých mestách sa dnes konajú veľké demonštrácie proti rómskemu násiliu, ktorých sa zúčastnili stovky extrémistov. Ešte viac však v uliciach počuť ich odporcov, ktorí sa zúčastnili vo väčšom počte a radikálov tak poriadne zahanbili.

PLZEŇ: 150 extrémistov na 300 odporcov

Okolo 150 extrémistov aj ich priaznivcov sa dnes podľa policajných odhadov zišlo pred 15:00 na námestí Republiky v Plzni na protirómskom pochode. Do 16:00 prešli ale asi len 100 metrov od námestia, kde ich zdržala polícia. Neďaleko zrazu totiž už pred 15:00 protestovalo proti rasovému násiliu 250 až 300 ľudí, polícia tým zrejme chcela zabrániť tomu, aby sa tieto skupiny stretli. Atmosféra medzi extrémistami bola napätá, niektorí z ich prívržencov odišli. 

Polícia obsadila prístupové cesty na námestí Republiky a prichádzajúce kontrolovala. Nad mestom prelietava aj policajný vrtuľník. Polícia zatiaľ rázne oddeľuje malé skupinky extrémistov od protestujúcich proti ich pochodu. "Toto zhromaždenie vyzerá skôr na fiasko, nemá to v podstate organizáciu. Tá rétorika je stále rovnaká, zrejme tam ale došlo k nejakému rozkolu s Robotníckou stranou, a to sa prejavilo aj na organizácii," povedal na zhromaždenie extrémistov Radovan Kodera, plzeňský odborník na problematiku holokaustu. V uliciach mesta poriadok zabezpečuje 700 policajtov a strážnikov.

DUCHCOV: 400 extrémistov a tajný počet policajtov

Na protirómsky pochod v Duchcove vyrazilo asi 400 ľudí. Dav vykrikuje heslo "Stop čiernemu rasizmu" a drží sa plánovanej trasy. Priamo k rómskym domom ale demonštranti nemôžu. Okolité ulice oblieha združenie Konexe, ktoré bránia práva Rómov. Demonštrácia sa zatiaľ zaobišla bez incidentov. Protesty proti "čiernemu rasizmu, policajnému násiliu a sociálnemu príkoriu" zvolali nespokojní občania na 15:00 aj na ďalšie miesta v Ústeckom kraji. Polícia hlási zhromaždenie v Děčíne a Varnsdorfe s niekoľkými desiatkami ľudí. Počty zasahujúcich mužov zákona v Duchcove polícia nezverejnila.

Podľa posledných údajov sa zhruba sto ľudí zišlo na Masarykovom námestí v Děčíne, medzi nimi je 15 pravicových extrémistov. "Situáciu monitorujeme, zatiaľ je pokoj," povedala hovorkyňa polície Jana Matonohová. Zhruba 30 miestnych ľudí sa zhromaždilo vo Varnsdorfe, ani tam zatiaľ policajti nezaznamenali incident.

 OSTRAVA: Vzduchom lietali palice, kamene aj dymovnice

Účastníci protirómskeho pochodu v Ostrave sa odklonili od ohlásenej trasy a vyzbrojení palicami a kameňmi sa pokúšajú dostať do štvrte Přívoz obývanej Rómami. Policajní ťažkoodenci sa im v tom snažia zabrániť. Stretli sa v Sadu Boženy Němcovej, vzduchom lietali kamene, dymovnice, rozbušky.

V Ostrave musela zakročiť zásahová jednotka.
Zobraziť galériu (3)
V Ostrave musela zakročiť zásahová jednotka.  (Zdroj: FB)

V tej dobe sa už rozišli účastníci rómskej demonštrácie proti rasizmu a neonacizmu nazvanej Mier medzi ľuďmi, ktorých sa pred kostolom na námestí Svatopluka Čecha zišlo podľa odhadov polície asi 600 ľudí. Hovorkyňa mestského obvodu Jana Pondělíčková povedala, že radnica s opustením ohlásenej trasy nemôže nič robiť, pretože zhromaždenie bolo oficiálne ukončené.

Protirómska demonštrácia v Ostrave

Krajská metropola bola už niekoľko hodín pred začatím akcie v obkľúčení policajtov a mestských strážnikov. Na príjazdových cestách do mesta policajti kontrolovali vozidlá, ale napríklad aj autobusy. Do 14:00 policajti pri kontrolách odhalili asi desiatku zbraní, okrem iného rôzne násady či pálku, povedala hovorkyňa moravskosliezskej polície Gabriela Holčáková.

Podľa serveru Lidovky.cz mali policajti zadržať 60 ľudí. Polícia informovala, že počas pochodu jeho účastníci spáchali viaceré trestné činy: dopustili sa násilia voči úradnej osobe, výtržníctva, ublíženia na zdraví. Počas akcie bolo poškodených aj veľa vozidiel zaparkovaných na uliciach pozdĺž trasy pochodu, ale aj áut zasahujúcej polície.

Ako spresnili policajné zdroje, v Ostrave sa včera konali dve demonštrácie. Kým prvá - rómska demonštrácia proti nacizmu a rasizmu sa zaobišla bez incidentov a jej účastníci sa pokojne rozišli, druhá - za účasti pravicových extrémistov - bola spočiatku pokojná. Keď sa však jej účastníci počas pochodu ulicami mesta dostali k ubytovni pre sociálne slabých ľudí, dav na budovu zaútočil fľašami a kameňmi. Vzhľadom na to, že obyvatelia domu boli útokmi ohrození, polícia zasiahla, pričom na rozohnanie davu použila aj slzotvorný plyn.

BRNO: 30 extrémistov zahanbilo 60 aktivistov

Brnom dnes zhruba polhodinu pochodovalo bez ohlásenia asi 30 protirómskych extrémistov. Policajní ťažkoodenci im zabránili vstúpiť do ulíc obývaných Rómami. Akcia sa zaobišla bez násilností. Radikáli sa museli vrátiť do parku na Kolišti, odkiaľ krátko po tretej hodine popoludní vyšli. Pochod extrémistov nasledovalo asi 60 aktivistov, ktorí na dnešok na rovnaké miesto ohlásili happening proti rasizmu a násiliu.

Aktivisti z mimovládnych organizácií so sebou mali transparenty s nápismi "Stop nacizmu" alebo "dokážeme zablokovať nenávisť". Na pochod extrémistov hlasno reagovali a okomentovali ho. Obe skupinky sa stretli na ulici Milady Horákovej, kde cestu radikálov prehradili policajti. Aj tu sa stret oboch skupín zaobišiel bez násilností. Extrémisti na mieste vykrikovali "Nič než národ", aktivisti reagovali vetou "Nič než názor". Polícia na dnešnúakciu nasadila desiatky mužov.

JIČÍN: Aktivisti išli "rozprávkou proti nenávisti"

Na protirómsky pochod Jičínom vyrazilo dnes po 15:00 od základnej školy na Husovej ulici okolo päťdesiat radikálov a ďalších osôb. Sprievod skanduje rôzne heslá. Akcia sa zatiaľ zaobišla bez incidentov. Na poriadok dohliadajú desiatky policajtov. Akciu zvolala Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti, podľa ktorej by sa pochodu a následného zhromaždenia malo zúčastniť 100 až 300 ľudí. Účastníci pochodu by mali cez Žižkovo námestie dôjsť na Valdštejnovo námestie, kde sa očakávajú prejavy a diskusie radikálov.

Extrémisti na pochode Jičínom.
Zobraziť galériu (3)
Extrémisti na pochode Jičínom.  (Zdroj: ČTK)

Ako protiváhu pochodu extrémistov prichystali aktivisti v Jičíne kultúrne podujatie pod názvom Rozprávkou proti nenávisti. Zvolali ju do priestorov židovskej synagógy neďaleko Valdštejnova námestí. Aktivisti tiež na Valdickú bránu vyvesili transparenty s nápismi "Jičín proti nenávisti" a "Žijeme tu spoločne".

Č. BUDĚJOVICE: Policajti kontrolovali autá

Niekoľko desiatok ľudí sa dnes zišlo v Českých Budějoviciach na protirómsky pochod, ktorý protestuje proti systému sociálnych dávok a proti údajnému čiernemu rasizmu. Päťdesiat sedemdesiat ľudí sa o 15:00 zhromaždilo v centre a po prejavoch rečníkov sprievod vyrazil z Lannovej triedy v blízkosti vlakovej stanice. skončiť na križovatke Husovej triedy a ulice Na Dlhej lúke pri areáli Výstaviska. Trasa tak nevedie cez sídliska Máj, kde sa v minulosti konalo niekoľko protirómskych protestov.

Polícia monitoruje situáciu v meste od rána. Od poludnia na vjazdoch do mesta kontroluje auta. Zbrane zatiaľ žiadne nenašli, povedal policajný hovorca Jiří Matzner

Recesia v Prahe

Prahou dnes prešla asi päťdesiatka ľudí v pochode proti Čechom. Vymedzili sa tak voči protirómskym demonštráciám a sprievodom organizovaným dnes v šiestich mestách a zároveň recesisticky upozornili na stereotypy spájané s Čechmi. Akciu organizovala iniciatíva Čechy v ČR nechceme. V čele sprievodu šiel chrobák Truhlík obutý do sandálov a ponožiek, v ruke držal čoby symbol typického Čecha pivo a igelitovú tašku zo supermarketu. Na Rašínovom nábreží potom aktivisti chrobáka Truhlíka symbolicky obesili a sprievod zakončili koncertom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu