Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Obrovská lietadlová loď namiesto návratu do USA smeruje k Sýrii!

USS Nimitz Zobraziť galériu (5)
USS Nimitz (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká lietadlová loď USS Nimitz sa namiesto návratu do prístavu neďaleko Seattlu presúva k Červenému moru. Informuje o tom v pondelok americká televízia ABC.

Podľa informácií jej zdroja však plavidlo nedostalo žiadne konkrétne pokyny v súvislosti s avizovaným útokom na Sýriu. Jedna z najväčších lodí svojho druhu na svete, ktorá má jadrový pohon, sa pôvodne mala po niekoľkomesačnej misii v Arabskom mori vrátiť do prístavu Everett na severozápade USA, no jeho velenie dostalo príkaz na zotrvanie v regióne.

USS Nimitz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

USA majú momentálne v Stredozemnom mori päť torpédoborcov, o dva viac ako zvyčajne. Sústreďujú sa pritom najmä na potenciálne nebezpečenstvo zo strany Iránu pre Európu.

USS Nimitz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sú však taktiež schopné vystreliť rakety v prípade pokynu najvyššieho veliteľa amerických ozbrojených síl prezidenta Baracka Obamu. V Stredomorí sa taktiež nachádza americké plavidlo USS San Antonio schopné pojať niekoľko helikoptér a stovky námorníkov.

USS Nimitz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Damask požiadal OSN o zabránenie útoku

Damask požiadal generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, aby sa pokúsil "zabrániť akémukoľvek útoku" na Sýriu, uviedla v pondelok agentúra SANA citujúca list zástupcu Sýrie v OSN Baššára Džafarího. List tiež vyzýva OSN, aby hľadala "mierové politické riešenie krízy" v Sýrii, kde si násilnosti sprevádzajúce povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada od marca 2011 vyžiadali vyše 110 000 mŕtvych.

USS Nimitz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

NATO: Za chemickým útokom stál al-Asad

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen je "osobne presvedčený" o tom, že za chemickým útokom v Sýrii stojí prezident Baššár al-Asad. "Osobne som nielen presvedčený, že k útoku prišlo... Som presvedčený, že zodpovedný je sýrsky režim," povedal Rasmussen na tlačovej konferencii v bruselskom sídle NATO. Ako dodal, jeho presvedčenie je opreté o "konkrétne informácie".

Rasmussen si myslí, že medzinárodná komunita by na použitie chemických zbraní v Sýrii mala reagovať a al-Asadovi "vyslať jasný signál". Akákoľvek vojenská intervencia voči jeho armáde by však mala byť "veľmi krátka" a "presná". Úlohu NATO v prípadnej vojne v Sýrii však vidí len ako "poradnú" a aliancia ako celok sa na nej pravdepodobne nezúčastní.

Gorbačov: Obamova nerozhodnosť o Sýrii je dobrého druhu

Posledný prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov v pondelok pochválil prezidenta USA Baracka Obamu za jeho krok osloviť parlament vo veci vyjadrenia sa k prípadnému vojenskému útoku na Sýriu. Kým jeho krok je označovaný za prejav nerozhodnosti, Gorbačov to považuje za dobrý postup.

Podľa slov držiteľa Nobelovej ceny mieru by totiž útok na blízkovýchodnú krajinu vedenú prezidentom Baššárom al-Asadom priniesol veľa zlého. Ako Gorbačov povedal na konferencii o životnom prostredí vo švajčiarskej Ženeve, "ak nie je dostatočne rozhodný v strieľaní a bombardovaní, myslím, že je to dobrý druh nerozhodnosti, ak sa totiž rozhodnú strieľať bez ohľadu na názor ľudí po celom svete vrátane USA, myslím, že dôsledky budú veľmi zlé".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu