Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko dohody s EÚ neschvaľuje: Takto straší Ukrajincov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko je pripravené zaviesť ešte prísnejšie hraničné a colné kontroly s Ukrajinou, ak Kyjev podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou. V nedeľu to vyhlásil Sergej Glazev, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko minulý týždeň uvalilo prísne obmedzenia na ukrajinské produkty a sprísnilo kontroly na spoločných hraniciach v rámci nátlaku na Kyjev, aby nepodpísal zmluvu o spolupráci a asociačnú dohodu s EÚ.

Moskva chce, aby Ukrajina miesto toho vstúpila do ruského obchodného bloku, čo však vylučuje užšie vzťahy s EÚ. "Pripravujeme sprísnenie colných postupov, ak Ukrajina podnikne ten samovražedný krok a podpíše s EÚ asociačnú dohodu," povedal Glazev. Dohodu s úniou má Kyjev podpísať v novembri, EÚ má však k Ukrajine mnohé výhrady, čo by mohlo uzavretie dohody oneskoriť.

Ukrajinská vláda sa bráni otvorene kritizovať Rusko, veľkého obchodného partnera, no podnikateľské skupiny tvrdia, že už súčasné obmedzenia Moskvy vedú k " zastaveniu ukrajinského exportu". Stovky kamiónov s tovarom totiž zostali stáť na ukrajinsko-ruských hraniciach. Ukrajinský líder opozície Arsenij Jacenjuk vo štvrtok povedal, že "táto obchodná vojna už dosiahla hrozivé rozmery".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu