Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zábery len pre silné žalúdky: Toto sa deje v Egypte, paľba do davu a potoky krvi!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egypt sa v súčasnosti zmieta vo vlne násilia, ktoré ešte začiatkom júla odštartovalo zosadenie prezidenta Muhammada Mursího armádou. Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrujúcim prívržencom Mursího v stredu zahynulo vyše 600 ľudí. Demonštrácie a násilnosti pokračujú, pričom v piatok prišlo o život vyše 170 osôb. Zábery z egyptského pekla hovoria za všetko.

Nachádzate sa v Egypte, alebo máte informácie od niekoho, kto tam momentálne žije? Napíšte nám svoje poznatky na e-mailovú adresu tipy@topky.sk a povedzte tak aj ostatným, aká vládne v krajine situácia.

Streľba bezpečnostných síl do demonštrantov vyvolala vlnu nevôle

Egyptská armáda dnes vytlačila z jednej z káhirských mešít stovky priaznivcov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího. Pokračovala tak v úsilí o udusenie už niekoľkotýždňového odporu stúpencov zosadenej hlavy štátu vzídenej z Moslimského bratstva. Nový režim znovu zdôvodnil tvrdé opatrenia proti islamským konzervatívcom nutnosťou boja proti "extrémistickým silám". Zvažuje zároveň zákaz Moslimského bratstva.

Egyptské bezpečnostné zložky mešitu obkľúčili dnes ráno a snažili sa vyjednávať s priaznivcami Moslimského bratstva, ktorí sa zabarikádovali vo vnútri, aby budovu opustili. Desiatky Egypťanov tak urobili, väčšie množstvo ich ale zostávalo stále vnútri. Mnohí nechceli miesto opustiť kvôli obavám, že budú zadržaní. Niektorí z prítomných vraj potrebovali lekársku pomoc, uviedla televízna stanica Al-Džazíra.

Jedna zo žien vnútri mešity sa agentúre AFP zverila s tým, že sa "zločinci" pokúsili do budovy dostať, muži ale zabarikádovali dvere. Koho myslela slovom "zločinci", nebolo jasné. Polícia údajne ženy nechávala z miesta v pokoji odísť, mužov ale chcela vypočúvať - ​​čo sa ľuďom vnútri mešity nepáčilo. V okolí mešity tak panovalo veľké napätie a mnohí sa obávali ďalšieho násilia. Podľa niektorých informácií sa dokonca z budovy ozvala niekoľkokrát streľba. Nad hlavami prítomných lietali vojenské vrtuľníky.

S rukami nad hlavou strelili demonštranta do žalúdka

Ramsesovo námestie bolo jedným z centier piatkových potýčok, mešita sa čoskoro zaplnila telami mŕtvych a zranených aj tých, ktorí sa tu len chceli ukryť pred násilím, opísala BBC.

Piatkové násilnosti počas demonštrácií podporovateľov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího si vyžiadali až 173 obetí na životoch. V sobotu o tom informovalo egyptské ministerstvo zdravotníctva. Najviac, 95 ľudí zahynulo v hlavnom meste Káhira. Zranenia po celej krajine utrpelo 1330 osôb, z toho skoro 600 v Káhire.

Medzi obeťami je aj syn lídra Moslimského bratstva Muhammada Badíu. Ako informovala Strana slobody a spravodlivosti, ktorá je politickým krídlom Moslimského bratstva, 38-ročný Ammar Badí zomrel v piatok v Káhire. Jeho otec Muhammad Badí, ktorého obvinili z podnecovania násilia, sa ukrýva na neznámom mieste.

Moslimské bratstvo vyzvalo na pokračovanie demonštrácií, ktorých cieľom je dosadiť Mursího späť do kresla prezidenta. Islamisti tiež protestujú proti tvrdým zásahom bezpečnostných síl, ktoré si len v stredu vyžiadali viac než 600 mŕtvych. Okrem Káhiry islamisti demonštrujú aj v Alexandrii, Bání Suvajf, Fajjúme, ale aj v turistami vyhľadávanej Hurgade na pobreží Červeného mora. V celej krajine platí výnimočný stav a ministerstvo vnútra pohrozilo, že v prípade útokov na vládne budovy proti demonštrantom tvrdo zakročí, pričom nevylučuje ani streľbu ostrými nábojmi. Bezpečnostné sily zadržali počas piatku vyše 1000 Mursího prívržencov. Stovky ďalších sa ukryli v káhirskej mešite, ktorú v sobotu ráno obkľúčili vojaci.

VIDEO NIE JE VHODNÉ PRE OSOBY MLADŠIE AKO 18 ROKOV A CITLIVÉ POVAHY!

Ako oznámilo ministerstvo vnútra, len počas piatka bezpečnostné zložky zadržali 1118 ľudí, obviňujú ich najmä z trestných činov súvisiacich s terorizmom. Ministerstvo zároveň poprelo, že by proti ľuďom protestujúcim v uliciach použilo neprimeranú silu. K situácii v krajine sa má údajne ešte dnes vyjadriť dočasný prezident Adlí Mansúr.

Slováci o pomoc zatiaľ nežiadajú

Odporúčanie ministerstva zahraničných vecí necestovať do Egypta platí aj dnes. Slovenských turistov, ktorí v Egypte v týchto dňoch dovolenkujú, sa vyhrotená vnútropolitická situácia v tejto krajine zatiaľ výrazne nedotkla.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko pre TASR uviedol, že ministerstvo situáciu v Egypte neustále monitoruje. "Nové informácie prichádzajú každú hodinu, no vo vzťahu k odporúčaniu necestovať do Egypta sa nič nemení," potvrdil Susko. Ministerstvo vydalo cestovné odporúčanie v piatok a v tejto súvislosti upozornilo, že rozhodnutie občanov cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť.

Odporúčanie do Egypta necestovať sa vzťahuje aj na dovolenkové pobyty na pobreží Červeného mora, kde je zatiaľ situácia pokojná. Problémy či ohrozenie necítia podľa ministerstva ani slovenskí turisti v dovolenkových letoviskách. "Môžeme povedať, že náš zastupiteľský úrad v Egypte nekontaktoval nikto zo slovenských turistov na území Egypta so žiadosťou o pomoc alebo asistenciu," informoval Susko.

Mŕtvych a zranených neustále pribúda

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Masaker v Káhire
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zábery len pre silné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu