Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nad južné Čechy dorazili silné búrky z Rakúska, hasiči evakuovali tábor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Veľmi silné búrky dorazili v stredu večer z Rakúska cez Šumavu do južných Čiech. Sprevádzalo ich množstvo bleskov, nárazový vietor a miestami prívalové zrážky. Pršalo však pomerne málo.

Hasiči mali najviac práce v okresoch Český Krumlov a Prachatice, kde evakuovali detský tábor, hasili stromy zapálené bleskom a odstraňovali spadnuté kmene. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.
      
Hasiči v súvislosti s búrkou zasahovali približne na 80 výjazdoch, uviedla hovorkyňa juhočeských hasičov.
      
Pri Soumarskom Moste záchranári evakuovali tábor s 30 deťmi a desiatimi dospelými, premiestnili ich do základnej školy v neďalekom meste Volary. Hasiči sa museli k táboru prerezať cez popadané stromy. Druhý letný tábor v blízkosti Soumarského Mosta nakoniec nebol evakuovaný.
      
V dôsledku búrok bola prerušená aj premávka na približne piatich železničných tratiach - niekde spadli stromy, inde bolo prerušené trakčné vedenie.
      
Búrky prichádzajúce z Rakúska sa presúvali stredom južných Čiech. Sprevádzal ich silný vietor, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť takmer 90 kilometrov za hodinu.
      
Českí meteorológovia varujú pred búrkami aj dnes - mali by prísť popoludní a večer. Očakávajú sa zrážky, ojedinele až prívalové okolo 40 milimetrov, alebo krúpy. Vietor v búrkach dosiahne v nárazoch rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu.
      
Silné búrky od nedele 4. augusta zasiahli územie Česka opakovane. Po nedeľných búrkach, ktoré napáchali veľké škody, nasledovali ďalšie v noci na stredu, pripomenul web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu