Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V severokórejskej lodi našli ďalšie zbrane z Kuby, aj dve stíhačky!

V severokórejskej lodi našli ďalšie zbrane z Kuby Zobraziť galériu (3)
V severokórejskej lodi našli ďalšie zbrane z Kuby (Zdroj: SITA)

COLÓN - Panamskí vyšetrovatelia našli v utorok v severokórejskej lodi prevážajúcej zbrane z Kuby 12 motorov do stíhačiek MiG-21 a päť vojenských vozidiel pripomínajúcich raketové kontrolné zariadenia.

Hneď po zastavení lode začiatkom júna panamské úrady objavili pod vrecami s cukrom dve stíhačky MiG-21 a dva raketové radarové systémy. Kuba vzápätí potvrdila, že "zastarané" časti arzenálu vrátane systému protivzdušnej obrany odoslala do Severnej Kórey na opravu. Loď vezúcu 100 000 ton cukru ukrývajúceho zbrane sa zatiaľ nepodarilo vyložiť.

Na vykladaní sa podieľa 500 policajtov, zatiaľ však vyložili len 25 percent cukru. Panamské úrady preto požiadali OSN, aby odložila o týždeň, na 12. augusta, návštevu zbrojných inšpektorov, ktorí majú zbrane preskúmať. Panamský minister pre vnútornú bezpečnosť José Mulino povedal, že vezené zbrane podľa všetkého spadajú do kategórie "zastaraných".

Experti OSN majú v Paname zistiť, či Kuba prevážaním zbraní do KĽDR neporušila zbrojné embargo voči tejto krajine. Embargo zaviedla Bezpečnostná rada OSN v reakcii na severokórejské raketové a jadrové testy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu