Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Som nevinný, vyhlásil Berlusconi pred tisíckami priaznivcov

Som nevinný, vyhlásil Berlusconi pred tisíckami priaznivcov Zobraziť galériu (3)
Som nevinný, vyhlásil Berlusconi pred tisíckami priaznivcov (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa dnes postavil pred tisíce svojich priaznivcov, demonštrujúcich v Ríme proti jeho odsúdeniu za daňový podvod, a vyhlásil, že je nevinný. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Protestujúci priaznivci sa zhromaždili pred jeho domom v talianskej metropole a oslavovali miliardára a mediálneho magnáta ako "mučeníka slobody". Zároveň požadovali ukončenie všetkých súdnych procesov proti jeho osobe, ktoré označili za politicky motivované.

Som nevinný, vyhlásil Berlusconi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Taliansky najvyšší súd vo štvrtok 1. augusta potvrdil Berlusconimu trest rok odňatia slobody pre obvinenia z daňových únikov, ktorých sa dopustil prostredníctvom podvodných offshorových účtov svojej mediálnej spoločnosti Mediaset. Na rozhodnutie súdu zareagovali členovia Berlusconiho stredopravej strany Ľud slobody vyhrážkou, že opustia koaličnú vládu premiéra Enrica Lettu. To by spôsobilo politickú krízu v krajine.

Berlusconi vyhlásil na nedeľnom zhromaždení v Ríme, že naďalej podporuje vládu premiéra Lettu a kabinet musí uskutočniť ekonomické reformy. Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, sa nachádza uprostred zdĺhavej recesie, ktorá si vynútila zavedenie úsporných opatrení.

Som nevinný, vyhlásil Berlusconi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Berlusconi (76) sa plačlivo označil za obeť justičného systému. Dodal však: "Som tu. Zostanem tu. Nevzdávam sa."

Berlusconi si vzhľadom na svoj vek môže trest odpykať formou domáceho väzenia alebo verejnoprospešných prác. Mohol by prísť aj o kreslo v parlamente. Súd nariadil nové preskúmanie Berlusconiho zákazu vykonávať päť rokov verejnú funkciu, teda aj politickú činnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu