Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Berlusconi robí opatrenia: Jeho armáda zbiera podpisy pod jeho amnestiu

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Podporovatelia bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho začali so zbieraním podpisov pod petíciu, v ktorej prezidenta Giorgia Napolitana vyzývajú na udelenie amnestie v jeho prípade. Za akciou stojí istý Simone Furlan, ktorý pre tento účel vytvoril občianske hnutie s názvom Silviova armáda.

"Amnestia je politická šanca a príležitosť na uzmierenie politických síl ," cituje ho stredajšie vydanie talianskeho denníka La Repubblica. Za amnestiu sa ešte predtým vyslovili aj niektorí poslanci Berlusconiho strany Ľud slobody, ktorí sa o tejto možnosti chcú rozprávať priamo s prezidentom Napolitanom.

Taliansky najvyšší súd minulý týždeň odmietol Berlusconiho odvolanie a potvrdil jeho minuloročný trest odňatia slobody za daňové úniky v trvaní jeden rok. S tým spojený päťročný zákaz zastávať verejnú funkciu však bude predmetom ďalšieho skúmania. Najbohatší Talian tak môže zatiaľ zostať poslancom. V rámci takmer 30 súdnych procesov vedených proti výstrednému expremiérovi ide o vôbec prvé uznanie jeho viny spojené s väzením.

Prípad sa týka nákupu televíznych a filmových práv pre mediálnu spoločnosť Mediaset koncom 90. rokov minulého storočia. Pozmeňovaním účtovných dokumentov sa spoločnosť podľa prokuratúry vyhla plateniu daní. Mediaset napríklad údajne falšoval ceny za televízne práva, ktoré nakupoval prostredníctvom zahraničných firiem kontrolovaných Berlusconim. Ten dlhodobo tvrdí, že ľavicoví sudcovia sa už takmer 20 rokov snažia o jeho odstránenie z politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu