Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minnesota a Rhode Island otvorili sobášne siene aj pre homosexuálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MINNEAPOLIS - Zákony o legalizácii manželstiev homosexuálov vstúpili dnes do platnosti v amerických štátoch Minnesota a Rhode Island. V rámci USA sa tak k tomuto kroku odhodlalo už 13 štátov a hlavné mesto Washington, informovala agentúra AP.

Gayovia a lesbičky sa začali sobášiť na radnici v minnesotskej metropole Minneapolis ihneď po polnoci miestneho času, keď nadobudol platnosť dlho očakávaný zákon.

V priebehu dňa by po celom štáte malo uzavrieť manželstvo 42 párov rovnakého pohlavia. Miestne úrady odhadujú, že počas prvého roka využije novú legislatívu okolo 5000 homosexuálnych párov.

Príslušný zákon prijal na jar štátny zákonodarný zbor po tom, ako voliči odmietli v referende ústavný zákaz manželstiev homosexuálov. Celý proces v Minnesote prebehol na americké pomery pomerne rýchlo a netrval dlhšie než dva roky.

Silno katolícky Rhode Island povolil takéto zväzky ako posledný štát v regióne Nového Anglicka na severovýchode USA. Tamojší aktivisti bojovali za ich legalizáciu 16 rokov.

Minnesota a Rhode Islande budú tiež automaticky uznávať sobáše gayov a lesieb uzavreté v iných štátoch USA.

Od dnes sú manželské zväzky osôb homosexuálnej orientácie oficiálne povolené v 13 z 50 štátov USA a vo federálnom dištrikte Washington. Viac ako 30 štátov ich zakazuje a legislatíva ďalších je v tejto otázke niekde na pomedzí.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu