Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Búrky v Česku zabíjali, trhali strechy a stromy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Silné búrky, ktoré českí meteorológovia predpovedali, prišli do ČR v pondelok popoludní. Spolu s búrkami dorazilo aj krupobitie. O život prišiel muž, ktorý sa utopil v rozvodnenom potoku v obci Jeřmanice v Libereckom kraji. V dôsledku rozvodnenej rieky Smědá museli evakuovať desiatky detí. Množstvo ciest a železničných tratí zablokovali spadnuté stromy a vietor bral aj strechy domov. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Prvé výdatné zrážky prišli do ČR po niekoľkých tropických dňoch okolo 16.00 h z juhozápadu. Postupujú pomerne rýchlo a postihli už južné aj juhozápadné Čechy. Zrážky sa budú posúvať smerom k severovýchodu republiky, uviedol hovorca Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výdatný dážď skomplikoval dopravu na železnici. Pred 20.45 h bola obmedzená premávka na viac ako 20 železničných úsekoch, vrátane koridoru z Prahy do Kolína a z Brna do Břeclavi. Dôvodom boli najmä popadané stromy. Medzinárodné rýchliky do Budapešti, Viedne a Bratislavy nabrali až polhodinové meškanie.

Hlavná zrážková oblasť sa okolo 18.45 h presunula aj do stredných Čiech a hlavného mesta Prahy, kde začalo pršať približne o 19.00 h. V pražskej štvrti Chodov natiekla voda do stanice metra, ktorá bola uzatvorená. Voda však natiekla aj v centre do stanice Můstek, ľudia sa tam brodili po členky.

Hasiči v stredných Čechách museli zasahovať dnes večer pri desiatkach prípadov. Za celý deň je počet výjazdov približne štvornásobný oproti normálu. Voda natiekla do niekoľkých domov, došlo tiež k odtrhnutiu plechovej strechy na benzínovej pumpe. Vo Vranom nad Vltavou pri Prahe sa na cestu pri priehrade zosunula pôda a kamene.

Na Benešovsku sa objavilo prvé krupobitie. Spolu s búrkou prišiel takisto silný vietor. Vo Vlašime dosiahol v nárazoch rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu, teda silu orkánu. Pred veľmi silnými búrkami varuje ČHMÚ na juhu Moravy. Zrážky so silným vetrom by tam mali doraziť okolo 22.00 h, napísal web iDNES.cz.

Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu