Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Južná Kórea naposledy ponúkla Pchjongjangu rokovania o priemyselnom parku

Vstup do priemyselnej zóny
Vstup do priemyselnej zóny (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea tlmočila dnes Pchjongjangu "poslednú" ponuku na rozhovory o obnovení výroby v spoločnom priemyselnom parku Kesong. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie poslalo príslušný návrh Severnej Kórei prostredníctvom komunikačnej linky v neutrálnej pohraničnej dedine Panmundžom. Vyzvalo pritom KĽDR na rýchlu odpoveď, ktorá však v priebehu dňa neprišla.

Soul varoval, že ak Pchjongjang neposkytne jasnú odpoveď, juhokórejská vláda bude musieť v záležitosti Kesongu prijať "vážne" rozhodnutie. Podľa agentúry Jonhap by to mohlo znamenať definitívne zatvorenie komplexu, posledného symbolu spolupráce oboch kórejských štátov.

V priebehu posledného mesiaca sa uskutočnilo šesť kôl vzájomných rokovaní o osudu Kesongu, ktoré nepriniesli žiadne výsledky. KĽDR minulý týždeň dokonca pohrozila vojenským obsadením komplexu, nachádzajúceho sa severne od demilitarizovanej zóny rozdeľujúcej Kórejský polostrov.

Výrobu v priemyselnom parku prerušili po eskalácii napätia, ktoré vo februári vyvolal tretí jadrový test Pchjongjangu. Severná Kórea viní z prerušenia výroby Soul a požaduje, aby jej južný sused ukončil spoločné vojenské cvičenia so Spojenými štátmi. Juhokórejská vláda však trvá na zárukách, že opäť nedôjde k jednostrannému zastaveniu produkcie.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu