Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Prestaňte sa škriepiť, odkazuje eurokomisárka Bulharom

Viviane Redingová
Viviane Redingová (Zdroj: SITA)

SOFIA - Eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová v utorok vyzvala politikov v Bulharsku, aby ukončili súčasnú krízu v krajine a prestali s neustálymi "škriepkami".

"Skončite s politickými škriepkami! To je odkaz, ktorý adresujem dvom hlavným politickým stranám," povedal Redingová novinárom na dvojhodinovej diskusii v bulharskom hlavnom meste Sofia. Jednotlivé politické zoskupenia si podľa nej musia konečne "sadnúť spolu", riešiť konkrétne problémy krajiny a "nevytvárať ďalšie".

Bulharsko tento mesiac zachvátili masové demonštrácie po tom, ako premiér Plamen Orešarski navrhol za šéfa vplyvnej tajnej služby mladého mediálneho magnáta Deljana Peevského podozrivého z napojenia na miestnych oligarchov. Protesty neskôr nabrali celonárodný charakter a demonštranti už nepožadovali len Peevského odstúpenie, ale rezignáciu celej vlády. Tú predchádzajúcu premiéra Bojka Borisova sa im ešte v zime podarilo zosadiť, keď jeho kabinet neustál mohutné demonštrácie proti vysokým životným nákladom v najchudobnejšej krajine EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu