Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desaťtisíce ľudí z celého sveta žiadajú EÚ: Zastavte diskrimináciu Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Takmer 100.000 ľudí z celého sveta podporilo kampaň za podporu práv Rómov v Európskej únii, ktorú zaštítila organizácia obhajujúca ľudské práva Amnesty International (AI). Dokument vyzýva Európsku komisiu, aby zastavila diskrimináciu Rómov v Európe a prinútila únijné štáty dodržiavať antidiskriminačné právo EÚ.

Európska komisia sa dnes chystá zverejniť správu o začleňovaní Rómov do väčšinovej spoločnosti.

"Zákrok EÚ v tejto problematike má už dlho meškanie," uviedol šéf zastúpenia AI pre únijné inštitúcie Nicolas Beger. Ten dodal, že prípady núteného vysťahovania Rómov, segregácia Rómov v prístupe k bývaniu a vzdelaniu a nedostatočnej reakcie na rasistické útoky nie sú ojedinelé, ale "výsledkom rozšírenej a systémovej diskriminácie".

Beger povedal, že Európska komisia sa doteraz zdráha prinútiť členské štáty k tomu, aby zaviedli antidiskriminačné zákony. "Teraz žiada 93.165 ľudí, aby sa tak stalo," dodal.

Podpisy pod výzvu, ktorá je adresovaná eurokomisařce pre spravodlivosť Viviane Redingovej, nazbierala AI v rámci svojej kampane Human rights here, Roma rights now (Ľudské práva tu, práva Rómov teraz).

Odhaduje sa, že v zhruba polmiliardovej EÚ žije okolo desať až 12 miliónov Rómov. V únii tak tvoria najväčšiu etnickú menšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu