Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Študenti obsadili univerzitu v Sofii, nevpúšťajú do nej pedagógov

Protesty v Bulharsku Zobraziť galériu (5)
Protesty v Bulharsku (Zdroj: SITA)

SOFIA - Protestujúci demonštranti úplne obsadili budovu Sofijskej univerzity v centre bulharskej metropoly, z ktorej sa mienia stiahnuť údajne až po rezignácii súčasnej vlády balkánskej krajiny. Ich aktivity znemožnili aj na dnes naplánované štátnice, informovali tamojšie médiá.

Študentské "hliadky" umožňujú vstup do univerzitných priestorov iba pedagógom, ktorí vyhlásili podporu ich úsiliu. Výnimkami sú rektor Ivan Ilčev, ktorý najskôr akcie študentov podporil, potom sa však vyslovil proti okupácii univerzity, ako aj prorektori univerzity.

Zamestnanci správy univerzity, ktorí sa napriek protestom mohli ešte v minulom týždni voľne pohybovať na pracovisku, naopak do budovy vzdelávacieho zariadenia už nemôžu. To isté platí aj pre novinárov, ktorí ešte nedávno informovali z objektu i v živých vstupoch.

Protesty proti vláde premiéra Plamena Orešarského pokračujú v Bulharsku s prestávkami už viac ako 150 dní.

Iba v nedeľu, vo výročný deň pádu vlády štátostrany v krajine, sa na proteste proti zlej správe vecí verejných v Bulharsku zúčastnili v Sofii tisíce študentov. Ústrednou požiadavkou tohto protestu pod názvom "Pochod spravodlivosti" bolo tiež odstúpenie Orešarského vlády. Pochod podporili učitelia stredných i vysokých škôl, ktorí vydali vyhlásenie od

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu