Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Snowden by do stredy chcel opustiť moskovské letisko

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Edward Snowden dúfa, že dostane do stredy doklady, ktoré mu umožnia ukončiť jeho mesiac trvajúci pobyt v tranzitnej časti moskovského letiska a presunúť sa do centra mesta. Povedal to dnes jeho ruský advokát, ktorého citovala agentúra Reuters.

Anatolij Kučerena pomohol bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb podať 16. júla žiadosť o dočasný azyl v Rusku. Podľa jeho slov je Snowden presvedčený, že by nebolo bezpečné pokúsiť sa odcestovať v dohľadnom čase do Latinskej Ameriky, vzhľadom na americké snahy donútiť ho vrátiť sa USA, kde by čelil obvineniam zo špionáže.

"Mal by čoskoro dostať ten doklad (umožňujúci mu opustiť letisko)," povedal Kučerena. Riešenie Snowdenovej žiadosti o dočasný azyl v Rusku si môže vyžiadať až tri mesiace, ale na základe prvej reakcie na jeho žiadosť bude môcť prejsť cez pasovú a colnú kontrolu, dodal.

Snowden, ktorého pobyt na moskovskom letisku Šeremeťjevo od 23. júna vyvolal napätie vo vzťahoch medzi USA a Ruskom, podľa Kučerenu nevylúčil možnosť požiadať o ruské občianstvo. Venezuela, Bolívia a Nikaragua sa vyjadrili, že by mu udelili politický azyl, ale nijaká z týchto krajín nemá nich priame komerčné letecké spojenie s Moskvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu