Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Následky masakry v Káhire: Znetvorené telá, rozklad a ignorácia Egypta!

V káhirskej mešite ležia mŕtve telá desiatok Egypťanov. Štát ich údajne neberie do úvahy Zobraziť galériu (5)
V káhirskej mešite ležia mŕtve telá desiatok Egypťanov. Štát ich údajne neberie do úvahy (Zdroj: SITA)

KÁHIRA – V káhirskej mešite ležia zuhoľnatené a znetvorené telá viac ako 200 Egypťanov, ktoré štát zjavne nezarátal, keď bezpečnostné sily zakročili proti protestným táborom islamistov a stovky ich zabili. Pomocníci v mešite Al-Iman obvinili vládu, že ignoruje rad tiel zabalených v bielych rubášoch, ktoré čakajú, kým si ich vyzdvihnú príbuzní v márnici, kde to vyzerá ako po bitke z prvej svetovej vojny. Píše o tom agentúra Reuters.

Medici zastrkávajú zapálené vonné tyčinky do blokov ľadu pokrývajúcich telá a rozstrekujú osviežovače vzduchu, aby zamaskovali prenikavý pach rozkladu. Volanie 'Alláhu akbar' (Boh je veľký) sa ozvenou odráža z reproduktoru na mešite.

Tí, ktorí tu pracujú, uvádzajú, že tieto telá nie sú zahrnuté do oficiálneho počtu obetí ministerstva zdravotníctva. A zároveň dokazujú, že v stredu zomrelo oveľa viac osôb ako 525, čo je počet priznaný egyptským štátom po celej krajine, kde armádou podporovaná vláda zakročila proti Moslimskému bratstvu zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího.

V káhirskej mešite ležia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Ministerstvo ich nechce uznať, polícia ich nechce uznať," povedala profesorka anglickej literatúry z univerzity Al-Azhar Vafa Hafníová, ktorá pomáha zdravotníkom v mešite Al-Iman v severovýchodnej časti Káhiry. Reportér agentúry Reuters videl len v mešite Al-Iman 228 tiel. Presný počet je ťažké zistiť, pretože podľa medikov už boli niektoré telá uložené do truhiel a prevezené. Podľa ich údajov počet tiel dosiahol 259. Muži v mešite odkrývajú rubáše, aby odhalili mŕtvoly, z ktorých niektoré sú obhorené, majú rozbitú lebku, ďalší ju majú prestrieľanú guľkami, rovnako ako hrudník. U niektorých tiel kľačia plačúce ženy, zatiaľ čo u ďalších sa objímajú dvaja plačúci muži.

Stanové mestečká protestujúcich boli zapálené v stredu po zásahu bezpečnostných síl, čím sa zrejme vysvetľuje, prečo je časť mŕtvol obhorených. Zdravotníci uviedli, že telá boli do mešity presunuté priamo z neďalekého veľkého protestného tábora. Egyptská riaditeľka organizácie Human Rights Watch (HRW) Hiba Morajifová napočítala 235 tiel. "To ukazuje, že počet obetí bude vyšší," dodala.

V káhirskej mešite ležia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Bilancia ministerstva zdravotníctva zvyčajne zahŕňa iba telá, ktoré prešli nemocnicami, čo naznačuje, že rady mŕtvych v mešite sa do žiadnych oficiálnych čísel nedostali. Podľa Hafníovej sem telá priviezol súkromný automobil. Ďalšie stále ležia v troskách tábora, ale bezpečnostné sily bránia pomocníkom mešity, aby ich vyzdvihli. Problémy sú dokonca aj okolo vydávania oficiálneho povolenia, aby telá mohli byť pochované, dodala.

V mešite spájajú muži paže, aby tak vytvorili priestor pre rodiny, ktoré sa chcú pozrieť, či medzi mŕtvymi nie je nejaký ich príbuzný. Skupiny mužov nesúcich rakvu prechádzajú po schodoch a vyvolávajú "Niet iného boha, než Alaha," zatiaľ čo zahalené ženy plačú, usadené pri bráne mešity, ktorá je vyzdobená plagátmi s podobizňou Mursího.

Nad mešitou krúži policajný vrtuľník. Ľudia na neho ukazujú prstom a skandujú: "Preč s vojenskou vládou!" Niektorí smerom k vrtuľníku mávajú topánkami v typickom geste hlbokého opovrhnutia. "Vy psi!," kričí jeden z nich.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre ľudí s citlivou povahou a maloletých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu