Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bezpečné moria? Útoky somálskych pirátov výrazne klesli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KUALA LUMPUR - Útoky pirátov pri somálskom pobreží a v Adenskom zálive klesli na najnižšiu úroveň od roku 2006. Oznámil to dnes Medzinárodný námorný úrad (IMB) so sídlom v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

Podľa IMB iba osem pirátskych útokov vrátane dvoch únosov bolo hlásených v oblasti v prvej polovici tohto roka. K zníženiu počtu útokov prispeli aj námorné akcie a opatrenia komerčných plavidiel, napríklad najatie si súkromnej ochranky.

Riaditeľ IMB Pottengal Mukundan povedal, že dve unesené lode sa podarilo zachrániť ešte predtým, ako ich piráti vzali so sebou do Somálska. Podľa štatistiky k 30. júnu však zadržiavajú 57 členov posádky štyroch plavidiel a očakávajú výkupné.

Mukundan však vyjadril obavy z nárastu aktov pirátstva v Guinejskom zálive v Západnej Afrike. V prvej polovici tohto roka zaznamenali 31 útokov vrátane štyroch únosov.

Vo svetovom meradle, píše agentúra DPA, zaregistroval úrad v prvom polroku 2013 celkovo 138 pirátskych útokov. Vlani v rovnakom období ich bolo 177.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu