Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Somálsky kráľ pirátov skončil s remeslom: Chce žiť čestne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Hlavný hráč v pirátskom priemysle pri pobreží Somálska dnes oznámil, že predčasne ukončil kariéru - odchádza "do dôchodku" a má v úmysle žiť čestne.

Abdulkadír Muhammad Abdí Hasan v tejto súvislosti poradil vláde, že najlepším spôsobom boja proti pirátstvu je vytváranie pracovných miest, uviedla dnes agentúra DPA. "Nebudeme pokračovať vo svojich operáciách a unášať obchodné lode. Po ôsmich rokoch tejto vražednej práce sme sa rozhodli prestať robiť takéto zlé veci," uviedol Hasan.

Hasan je synom Muhammada Abdího Hasana, známeho pod menom Afwajní, ktorý je pokladaný za šéfa celého pirátskeho priemyslu. Afwajní oznámil už v stredu večer, že odchádza z branže. "Vyzývame somálsku vládu, aby vytvárala pracovné miesta pre mládež, ktorá možno stále sníva o pirátstve," uviedol Afwajní a dodal, že "zahraničné lode sú už tiež slobodné a môžu sa slobodne plaviť po mori".

"Niektorí z nás sa chcú stať obchodníkmi, ďalší sa chcú prihlásiť do vzdelávacieho systému. Pirátstvo nie je dobrá práca pre našu krajinu ani more a ani pre našu dôstojnosť," oznámil bývalý vodca gangu. Somálsko skĺzlo do chaosu v roku 1991, keď padla centrálna vláda. Pirátstvo sa potom stalo hlavným zdrojom príjmov pre určité oblasti krajiny, ale počet únosov lodí začal v ostatných niekoľkých rokoch klesať kvôli novým medzinárodným námorných hliadkam popri dlhom pobreží Somálska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu