Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Skoro 6000 nezvestných po povodniach v Indii vyhlásili za mŕtvych

Skoro 6000 nezvestných po povodniach vyhlásili za mŕtvych Zobraziť galériu (3)
Skoro 6000 nezvestných po povodniach vyhlásili za mŕtvych (Zdroj: SITA)

DEHRADUN - Skoro 6000 ľudí, ktorých evidujú ako nezvestných po rozsiahlych povodniach a zosuvoch pôdy na severe Indie, už považujú za mŕtvych.

V pondelok to oznámil premiér štátu Uttarákhand Vijaj Bahuguna s tým, že jeho vláda začne vyplácať kompenzácie ich pozostalým. Každá rodina obete podľa neho dostane 500 000 rupií (6378 eur). Vláda Uttarákhandu tiež zriadi fond, z ktorého každé osirelé dieťa dostane ďalších 500 000 rupií.

Skoro 6000 nezvestných po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Na zozname nezvestných je 5748 ľudí, ktorých vyhlasujeme za mŕtvych. Proces vyplácania kompenzácií rodinám sa začne zajtra," vyhlásil Bahuguna. Dodal, že jeho vláda vyplatí odškodné miestnym občanom, zatiaľ čo vlády iných štátov sa finančne postarajú o svojich vlastných obyvateľov. Mnoho mŕtvych totiž pochádza z rôznych kútov Indie a v čase záplav boli na púti do nespočetných hinduistických chrámov, ktoré sa v hornatom štáte Uttarákhand nachádzajú.

Skoro 6000 nezvestných po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najviac postihnutý povodňami bol štát Uttarákhand, ktorý leží na úpätí Himalájí. Zosuvy bahna a pôdy tu zavalili celé dediny, ale aj chrámy a hotely s turistami a pútnikmi. Záchranári objavili mŕtve telá stovky kilometrov od povodňovej zóny, kam ich odvliekol prúd. Na záchranných prácach sa podieľali tisíce indických vojakov za pomoci helikoptér. Zachrániť a evakuovať sa im podarilo až 100 000 ľudí. Skoré monzúnové dažde v Indii boli tento rok najsilnejšie za posledných 60 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu