Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chaos, tlačenica, zúrivé býky: Traja ľudia dobodaní rohmi, 24 v nemocnici

Účastníci utrpeli zranenia hlavne v neobvyklej tlačenici s býkmi pri vchode do arény
Účastníci utrpeli zranenia hlavne v neobvyklej tlačenici s býkmi pri vchode do arény (Zdroj: TASR)

PAMPLONA - Pri ďalšom tradičnom behu s ​​býkmi v španielskej Pamplone sa dnes opäť zranili ľudia, z ktorých 24 skončilo v nemocnici. Jeden mladík bol zranený ťažko. Ide tak o najhoršiu bilanciu tohtoročnej niekoľkodennej akcie. Tentoraz však bežcov väčšinou neporanili zvieracie rohy. Účastníci utrpeli zranenia hlavne v neobvyklej tlačenici s býkmi pri vchode do arény.

Ľudia sa tlačili a padali pri vchode do toreadorskej arény, čo krátko bránilo býkom vstúpiť do tohto priestoru. Zvieratá sa o to napriek tomu bezhlavo pokúšali a niektorých ľudí zranili kopytami aj inak. Vážne zranenia v chaose utrpel jeden 19-ročný Španiel. V nemocnici skončilo ďalších 23 ľudí, niektorí majú tržné rany a pomliaždeniny. Dvaja z nich dobodali býčie rohy, spresnil lekár Javier Sesma.

"Zvlášť vážne je zranenie muža, ktorý má poranený hrudný kôš a má problémy s dychaním," povedal Sesma z pohotovosti miestnej nemocnice.

Doterajším najtragickejším dňom tohtoročných behov bol piatok, kedy mohutný rozzúrený býk nabral postupne na rohy jedného Američana a dvoch Španielov. Posledný beh v Pamplone sa očakáva v pondelok.

Zhruba 850 metrov dlhý beh s býkmi medzi ohradou a arénou v severošpanielskom meste trvá len niekoľko minút, ale prináša veľké vzrušenie bežcom i divákom. Zúčastňujú sa ho každý deň tisícky ľudí, medzi ktorými sú ako skúsení Španieli, tak turisti z mnohých krajín túžiaci po dobrodružstve.

Deväťdňové oslavy získali svetovú známosť aj vďaka románu Ernesta Hemingwaya Fiesta. Tradícia siaha do 16. storočia a rozvinula sa z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arén pred konaním večernej koridy. Od začiatku 20. storočia, kedy sa o behoch s býkmi začali viesť záznamy, zvieratá zabili 15 ľudí. Naposledy prišiel o život jeden Španiel v roku 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu