Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V San Franciscu sa zrútilo lietadlo: Dvaja mŕtvi a desiatky zranených!

Na letisku v San Franciscu sa zrútilo lietadlo s viac ako 300 pasažiermi. Zobraziť galériu (10)
Na letisku v San Franciscu sa zrútilo lietadlo s viac ako 300 pasažiermi. (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Juhokórejský konzulát dnes potvrdil, že v prípade dvoch obetí havárie lietadla spoločnosti Asiana Airlines na letisku v San Franciscu, išlo o dve ženy s čínskymi pasmi. Čínsky konzul v San Franciscu sa skontaktoval s americkými úradmi, aby informácie overil, uviedla tlačová agentúra Sinchua. Na palube lietadla, ktoré v sobotu havarovalo, bolo celkovo 141 Číňanov.

Lietadlo absolvovalo zhruba 10 hodín trvajúci let zo Soulu, ktorý bol zastávkou na ceste zo Šanghaja. Podľa agentúry AP bolo v lietadle 307 ľudí, z toho 16 členov posádky a okrem Číňanov aj 77 Juhokórejčanov, 61 Američanov a jeden Japonec.
      
Boeing 777 spoločnosti Asiana Airlines havaroval pri pristávaní a začal horieť, ľudia sa zachraňovali únikom na nafukovacích šmýkačkách.
      
Príčina nešťastia nie je známa, ale na základe výpovedí svedkov a videa s vrakom lietadle jeden bezpečnostný expert uviedol, že stroj bol možno pri pristávaní príliš nízko a pravdepodobne narazil do zátarasy na konci pristávacej dráhy.
      
Vyšetrovanie prípadu prevzala FBI a vylúčilo sa, že by havária lietadla súvisela s terorizmom, povedala šéfka hasičov v San Franciscu Joanne Hayesová-Whiteová.
      
Na miesto nešťastia prišli aj vyšetrovatelia amerického federálneho leteckého a dopravného úradu. Letecká spoločnosť Asiana Airlines, firma Boeing a výrobca motorov prisľúbili spoluprácu.
      
Do nemocníc previezli 182 ľudí, väčšina utrpela menšie poranenia, avšak 49 ľudí bolo v kritickom stave, informovala agentúra AP.

Keď lietadlo okolo poludnia miestneho času dosiahlo pristávaciu dráhu smerom od Sanfranciského zálivu, cestujúci na letisku a ďalší svedkovia videli, ako sa nezvyčajne kýva zo strany na stranu. Zdalo sa im tiež, že chvost lietadla narazil do zeme a zlomil sa. Vypukol požiar, a kým sa ho podarilo uhasiť, väčšina trupu lietadla zhorela.

Jeden zo svedkov nehody CNN opísal, že už pri pristávaní niečo nesedelo. "Stroj bol príliš rýchly a príliš nízko," povedal muž, ktorý pristátie pozoroval. Kolesá pravdepodobne zavadili o prekážku a lietadlo sa začal rozpadať. "O chvíľu sa lietadlo kĺzalo a otočilo. Krídla narazili na pristávaciu dráhu," opísal svedok. Potom sa kabínou pre cestujúcich začali šíriť plamene.

Na sociálnej sieti Twitter sa medzitým objavila správa, ktorej autorom je údajne jeden pasažierov lietadla. "Práve sme núdzovo pristáli v San Franciscu. Chvost je odtrhnutý. Takmer všetci vyzerajú byť v poriadku," napísal istý David Eun.

Vyšetrovatelia skúmajú čierne skrinky

Mŕtve obete už boli identifikované ako 16-ročné čínske občianky Jie Meng Jüan a Wang Lin Ťia, ktoré boli študentkami. Sedeli v zadnej časti lietadla. Zatiaľ nie sú žiadne náznaky, čo mohlo spôsobiť nehodu, ale spoločnosť Asiana uviedla, že technická chyba zrejme nie je príčinou havárie. Aerolínie odmietli pripísať vinu pilotovi či riadiacej veží na letisku v San Franciscu.

Hovorca amerického Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSB) Eric Weiss vyhlásil, že "čierne skrinky" lietadla - záznamník hlasov z kokpitu a záznamník letových údajov - už našli a poslali do Washingtonu na analýzu. Nehodu vyšetruje takisto americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) a aerolínie Asiana Airlines informovali, že do San Francisca mieria aj kórejskí vyšetrovatelia nehôd.

Predsedníčka NTSB Deborah Hersmanová dnes uviedla, že nič nenaznačuje, že išlo o trestný čin, ale podľa nej je ešte priskoro určiť, čo sa stalo. Vyšetrovatelia v najbližších dňoch vypočujú pilotov a preskúmajú údaje z oboch čiernych skriniek, radarového zariadenia i ďalšie informácie, na základe ktorých určia príčinu havárie. "Je naozaj dôležité poskladať dohromady všetky časti skladačky," povedala Hersmanová pre spravodajskú televíziu CNN.

 

Takto vyzerala nehoda podľa animácie CNN. Stroj zachytil chvostom o prah dráhy:



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu