Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA na udalosti v Egypte zatiaľ oficiálne nereagujú, zrejme zastavia pomoc

Egyptská armáda v stredu oznámila Mursího zosadenie a pozastavenie platnosti ústavy
Egyptská armáda v stredu oznámila Mursího zosadenie a pozastavenie platnosti ústavy (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty odmietli v stredu kritizovať egyptské armádne velenie, aj keď demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí ním bol zbavený moci.

Niekoľko minút pred tým, ako egyptská armáda v stredu oznámila Mursího zosadenie a pozastavenie platnosti ústavy, Spojené štáty kritizovali Mursího, ale nevyslali signál, že by boli proti krokom vojenského velenia.

Na otázku, či má egyptská armáda zákonné právo odstaviť Mursího od moci, hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová uviedla: "Nie sme na ničej strane".

Na dramatický vývoj v Egypte a zosadenie Mursího zatiaľ Biely dom, ani ministerstvo zahraničných vecí oficiálne nereagovali. Agentúra Reuters však špekuluje, že vzhľadom na to, že vojenské velenie má v pláne voľby a revíziu ústavy a má podporu vplyvných moslimských i kresťanských duchovných, tzv. cestová mapa pre prechodné obdobie by mohla získať podporu aj v USA.

Dvaja nemenovaní predstavitelia egyptského ministerstva obrany v stredu v telefonickom rozhovore ubezpečili ministra obrany USA Chucka Hagela a generála Martina Dempseyho, náčelníka zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, že armáda nemá v úmysle vládnuť dlho, naopak, chce civilnú vládu nastoliť v pomerne krátkom čase.

Agentúra Reuters pripomína, že v súvislosti s udalosťami v Egypte bude musieť americká vláda riešiť aj ďalší problém, ktorým je v máji schválený balík vojenskej pomoci vo výške 1,3 miliardy dolárov. Podľa amerických zákonov sa však väčšina takýchto programov musí zastaviť v prípade, ak v krajine, pre ktorú je pomoc určená, došlo k zosadeniu demokratického prezidenta prevratom alebo dekrétom.

Senátor Patrick Leahy, ktorý je predsedom podvýboru Senátu pre dohľad nad zahraničnou pomocou, v noci nadnes uviedol, že vojenské vedenie v Egypte uviedlo, že "nemá v úmysle ani si neželá vládnuť". Dodal však, že v súlade s americkým zákonom finančná pomoc Egyptu zo strany USA musí byť v tejto situácii prerušená.

S obnovením rokovaní o poskytnutí pôžičky vo výške 4,8 miliardy dolárov čaká aj Medzinárodný menový fond, ktorý nikdy nerokuje s krajinami prechádzajúcimi závažnými politickými zmenami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu