Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári transplantáciou kostnej drene zbavili pacientov HIV

Timothy Henrich
Timothy Henrich (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja HIV-pozitívni pacienti mohli vysadiť lieky na potlačenie tejto infekcie po tom, čo im transplantovali kostnú dreň a následne im lekári v krvi dlhodobo nezaznamenali žiadnu stopu po víruse. Na konferencii International Aids Society (IAS) o tom Informovali lekári z Brigham and Women's Hospital v Bostone, ktorí však upozornili, že je ešte príliš skoro hovoriť o úplnom vyliečení spomínaných pacientov.

Obaja muži, ktorých mená nezverejnili, boli HIV-pozitívni približne 30 rokov. Obaja neskôr dostali rakovinu a museli podstúpiť transplantáciu kostnej drene. Práve tá je považovaná za hlavný rezervoár HIV v ľudskom tele. U jedného z nich po zákroku nezaznamenali HIV v krvi dva roky, u druhého až štyri roky. Následne im preto tento rok vysadili lieky, jeden pacient ich neberie momentálne sedem týždňov, druhý už 15 týždňov. Ani u jedného sa zatiaľ neobjavili náznaky návratu infekcie. "Tieto výsledky sú úžasné, ale zatiaľ to nepovažujeme za vyliečenie, musíme ich ešte dlho monitorovať. Ak však u nich ani po roku alebo dvoch nezaznamenáme prítomnosť HIV, tak bude pravdepodobnosť návratu infekcie extrémne malá. Zatiaľ je však príliš skoro hovoriť o vyliečení. Ak sa však infekcia vráti, bude to znamenať, že v tele existujú aj iné dôležité rezervoáre HIV, čo si bude následne vyžadovať aj nové prístupy v liečbe," uviedol Timothy Henrich z Brigham and Women's Hospital.

Jediný pacient s AIDS, ktorého sa podarilo úplne vyliečiť, je Američan Timothy Brown, známy tiež ako "berlínsky pacient“. Ten podstúpil transplantáciu kostnej drene od zriedkavého darcu prirodzene odolného voči HIV. Tento rok zas lekári z The Johns Hopkins University v Mississippi informovali, že sa im vďaka skorému nasadeniu štandardných liekov na infekciu HIV podarilo vyliečiť nemenované dvojročné dievča, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu