Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Demonštrácie proti Mursímu: Najmenej sedem mŕtvych

Státisíce Egypťanov sa v nedeľu v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu Zobraziť galériu (7)
Státisíce Egypťanov sa v nedeľu v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Státisíce Egypťanov sa v nedeľu v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorý pred rokom nastúpil do úradu. Zatiaľ čo v centre hlavného mesta Káhira bola situácia relatívne pokojná, v Hornom Egypte si rôzne incidenty vyžiadali podľa bezpečnostných a nemocničných zdrojov najmenej sedem mŕtvych a vyše 600 zranených.

V meste Asijút začali neznámi ozbrojenci z idúcej motorky strieľať na protestujúcich, pričom troch zabili a najmenej osem utrpelo zranenia. Po jednom demonštrantovi zastrelili aj v mestách Bání Suvajf a Fajjúm. Dvaja ľudia zahynuli pri streľbe počas útoku na sídlo Mursího Moslimského bratstva na predmestí Káhiry. Sídla Moslimského bratstva boli terčmi podpaľačských útokov aj v ďalších mestách.

Státisíce Egypťanov sa v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Najmasovejšie zhromaždenia na káhirskom námestí Tahrír a pred prezidentským palácom sa zaobišli bez obávanej konfrontácie medzi znepriatelenými tábormi. Opoziční aktivisti oznámili, že budú demonštrovať tak dlho, kým Mursí neodstúpi. Je to podobná situácia ako začiatkom roka 2011, keď sa konali masové protesty proti vtedajšiemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Tisíce ľudí vyšli do ulíc aj v Alexandrii, Port Saide a Luxore. V Alexandrii sa niektorí demonštranti sťažovali na príznaky otravy po tom, čo im neznáme osoby ponúkli zadarmo fľaše údajne s vodou a malinovkou.

Státisíce Egypťanov sa v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Organizátorom najnovších protestov je hnutie Tamarud, ktoré v sobotu oznámilo, že petíciu za Mursího odvolanie podpísalo od začiatku mája viac ako 22 miliónov ľudí. Toto tvrdenie nebolo možné overiť.

Opozícia prvému demokraticky zvolenému prezidentovi Egypta vyčíta, že sa stará len o posilnenie mocenských pozícií svojho hnutia Moslimské bratstvo, ale úplne zlyháva v riešení zásadných ekonomických a sociálnych problémov krajiny.

Státisíce Egypťanov sa v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Moslimské bratstvo nové voľby odmieta. Podľa svojho hovorcu opozícia musí akceptovať, že Mursí sa dostal k moci prostredníctvom slobodných a spravodlivých volieb. Prívrženci prezidenta nebudú podľa neho proti demonštráciám zasahovať, ak budú pokojné. Múry prezidentského paláca však predstavujú "červenú líniu".

Mnohí Egypťania nešli v strachu z násilia ani na protestov, ani do práce. Do soboty opustili Egypt tisíce cudzincov. V uplynulom týždni došlo k niekoľkým násilným stretom medzi zástancami a odporcami islamistov, ktoré si vyžiadali sedem mŕtvych, vrátane občana USA.

Státisíce Egypťanov sa v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu