Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obama varoval pred zatýkaním v Egypte, kde vydali 300 zatykačov na Bratstvo

Barack Obama Zobraziť galériu (4)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

KÁHIRA/WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes hlboké znepokojenie ohľadom zosadenia egyptského prezidenta Muhammada Mursího a vyzval na rýchly návrat k demokraticky zvolenej civilnej vláde.

V písomnom vyhlásení Obama uviedol, že príslušným vládnym agentúram nariadil preskúmať dôsledky intervencie armády do politického diania v Egypte a zistiť, či to bude mať nejaký vplyv na americkú pomoc.

Vyslovil očakávanie, že armáda "počas tejto neistej doby" zabezpečí ochranu práv všetkých egyptských mužov a žien, vrátane práva na pokojné zhromažďovanie i na slobodné a spravodlivé procesy pred civilnými súdmi.

Armáda zvrhla prezidenta Mursího
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho vyzval egyptskú armádu, aby nepristúpila k svojvoľnému zatýkaniu Mursího a jeho stúpencov. Medzičasom však tlačové agentúry informovali, že egyptské bezpečnostné sily zatkli vodcu politickej strany hnutia Moslimské bratstvo, predsedu hnutia, ako aj jedného z jeho podpredsedov.

Predsedu Strany slobody a spravodlivosti Saada al-Katatního, predsedu Moslimského bratstva Muhammada Badíju a jedného z dvoch podpredsedov hnutia Rašáda Bajúmího zatkli dnes v skorých ranných hodinách v spojitosti s masovým útekom asi 30 príslušníkov hnutia z väznice počas povstania proti autokratickému režimu prezidenta Husního Mubaraka z januára roku 2011.

Armáda zvrhla prezidenta Mursího
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Egyptský denník al-Ahram informoval, že sú vydané zatykače na asi 300 členov Moslimského bratstva. Napísal tiež, že bezpečnostné zložky sa chystajú rozpustiť zhromaždenie Mursího prívržencov v blízkosti káhirskej univerzity.

Štátna tlačová agentúra MENA uviedla, že polícia pokračuje v úsilí zatknúť väčší počet príslušníkov Moslimského bratstva, ktorých podozrieva z vyvolávania násilností a narušenia verejného poriadku a pokoja.

Vysokopostavený člen Moslimského bratstva a vplyvný politik Gamál Hišmat v noci nadnes vyhlásil, že islamisti nemajú v úmysle použiť silu proti armáde. Hišmat dodal, že násilie nikam nevedie. Poznamenal, že "(Moslimské) bratstvo nevzišlo z násilia. Jeho poslanie je mierové: brániť svoje práva, čo je viac ako vojenský prevrat".

Armáda zvrhla prezidenta Mursího
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Armáda vo vyhlásení, ktoré v stredu večer v televízii prečítal najvyšší veliteľ egyptskej armády generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí, uviedla, že vymenovala novú dočasnú vládu vedenú šéfom ústavného súdu namiesto Mursího, pozastavila platnosť ústavy do jej revízie a vyzvala na predčasné prezidentské voľby. Podľa armády s takýmto plánom súhlasí celý rad politických skupín v Egypte.

Na otázku, aké budú ďalšie kroky politického krídla Bratstva -  Strany slobody a nezávislosti -, Hišmat odpovedal, že po "hanebnom prevrate...sme stále v uliciach. Ešte stále nevieme, či všetky zložky akceptujú to, čo Sísí urobil".

Podľa západných agentúr, ktoré citovali Amr Músu, jedného z lídrov egyptskej opozície, sa už začali konzultácie o vytvorení novej vlády a zmierení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu