Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový český premiér súhlasí so Zemanovými návrhmi: Klausovú chce na Slovensku

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok (Zdroj: TASR)

PRAHA - Novovymenovaný český premiér Jiří Rusnok nie je proti tomu, aby sa bývalá prvá dáma Livia Klausová stala veľvyslankyňou na Slovensku a prvý česko-slovenský kozmonaut Vladimír Remek veľvyslancom v Rusku. Na tieto posty ich navrhol prezident Miloš Zeman, avšak odchádzajúci minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg ich odmietal. Rusnok to uviedol v Rannom interview na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál.

Rusnok, ktorého prezident vymenoval do úradu v utorok na Pražskom hrade, má zostaviť úradnícku vládu - tú si želá prezident ako východisko z politickej krízy v Českej republike po demisii Petra Nečasa.

Nový premiér tiež v interview prejavil záujem rokovať s Poslaneckou snemovňou, kde väčšina poslancov zatiaľ vôbec nepodporuje úradnícku vládu. Rusnok sa však neobáva príliš vyhrotených vzťahov s dolnou komorou parlamentu, chce jej predkladať rozumné návrhy.

Jiří Rusnok v interview potvrdil, že by na poste ministra zahraničných vecí uvítal Jana Kohouta. "Schôdzka bude až dnes. Rozhodne mu tú ponuku dám," uviedol a doplnil, že v programe má aj ďalšie stretnutia s ministerskými adeptmi, avšak zatiaľ nechce hovoriť o menách.

Odporcovia Rusnoka a jeho úradníckej vlády používajú označenie "vláda priateľov Zemana", čím chcú naznačiť, že pôjde skôr o kabinet vytvorený prezidentom než premiérom. Rusnok na to v interview zareagoval, že mu také označenie neprekáža. "Pretože si myslím, že je lepšie, keď vládnu priatelia a ľudia, ktorí sú schopní sa aj ľudsky dohovárať, než keď vládnu ľudia, ktorí majú medzi sebou čudné vzťahy a dávajú sa špehovať a sledovať," vysvetlil.

Nečasova vláda okrem iného skončila aj pre tzv. politické obchody. Na otázku novinárov Radiožurnálu, či je to pre Rusnoka úplne cudzia vec, odpovedal: "No, ja neviem, čo sa presne pod tým myslí. Ale všeobecne sú mi obchody takej transparentnej povahy pomerne veľmi cudzie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu