Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadní Severokórejčania: V podzemí stavajú tajný tunel na jadrové testy

Satelitné fotografie zachytávajú náznaky výstavby nového tunela
Satelitné fotografie zachytávajú náznaky výstavby nového tunela (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Satelitné fotografie zachytávajú náznaky výstavby nového tunela v podzemnom severokórejskom zariadení Pangiri, určenom na jadrové skúšky. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na americký výskumný inštitút.

Americko-kórejský inštitút pri Ústave medzinárodných štúdií na Univerzite Johnsa Hopkinsa vo svojej analýze napísal, že nič nenaznačuje, že v zariadení Pangiri na severovýchode krajiny hrozí ďalší podzemný výbuch.

Inštitút však tvrdí, že Severná Kórea pokračuje vo svojom programe vývoja jadrových zbraní, a to napriek nedávnemu zmierneniu napätia, ktoré vo svete vyvolal jej februárová jadrová skúška.

Komerčné zábery zachytávajú sivú hlušinu, očividne pochádzajúcu z vnútra horskej lokality, ktorú vysypali pri vchode do tunela.

Práce sa zrejme začali koncom apríla, uvádza sa v analýze zverejnenej na webovej stránke inštitútu http://38north.org. Najnovšia fotografia pochádza z 1. júna.

Zábery poskytujú náznaky toho, čo sa deje v Pangiri, ale hlavná činnosť sa vykonáva pod zemou - mimo pohľadu zo vzduchu. A je všeobecne známe, ako ťažko sa posudzujú zámery Pchjongjangu, obzvlášť ohľadne jeho jadrového programu, ktorý napreduje napriek požiadavkám Bezpečnostnej rady OSN, aby ho ukončil.

Severná Kórea vykonala tri skúšky jadrových zbraní v Pangiri: v roku 2006, 2009 a tento rok vo februári.

"Táto nová aktivita môže znamenať, že Pchjongjang pokračuje vo vývoji svojich jadrových zbraní a že chce byť pripravený vykonať ďalšie jadrové skúšky, ak v súčasnom kole diplomatických aktivít nedosiahne pokrok," uviedol šéfredaktor webu 38 North Joel Wit, ktorý je bývalým predstaviteľom ministerstva zahraničných vecí.

Hoci Severná Kórea navrhla začiatkom tohto mesiaca obnovenie rozhovorov s USA bez akýchkoľvek podmienok, Washington je opatrný, pretože predchádzajúce rokovania v duchu "pomoc za odzbrojenie" zlyhali.

Tunel na testovanie jadrových zbraní v KĽDR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu