Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vraždy horolezcov v Pakistane: Vyšetrovanie údajne významne pokročilo!

Obeťami sú aj horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš.
Obeťami sú aj horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš. (Zdroj: james.sk, himalaya-club.sk)

ISLAMABAD - Pakistanskí predstavitelia dnes vyhlásili, že dosiali "významný pokrok" vo vyšetrovaní vrážd zahraničných horolezcov v severnej časti krajiny. Uviedla to tlačová agentúra Sinchua.

Medzi oficiálne potvrdenými obeťami je aj jeden slovenský občan, uviedol dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Podozriví militanti v uniformách pakistanských bezpečnostných síl vtrhli do základného tábora pod horou Nanga Parbat v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán  večer 22. júna a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu.

Pakistanskí predstavitelia informovali, že medzi zabitými cudzincami sú jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja slovenskí občania, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

Úrady zadržali už takmer 40 ľudí v súvislosti s vraždami, ale nikoho oficiálne neobvinili. Šéf oblasti Gilgit-Baltistán, Sajjid Mahdí Šáh, vyhlásil, že vo vyšetrovaní tragickej udalosti nastal pokrok. Šáh podľa štátnej rozhlasovej stanice uviedol, že mená páchateľov úrady poskytnú médiám do dvoch dní. Osoby zadržané v súvislosti s útokom vyšetrujú a vypočúvajú, dodal. 

Šáh ďalej informoval, že v snahe pozatýkať vinníkov, sa úrady snažia získať aj pomoc veľkého zhromaždenia miestnych predstaviteľov nazývaného mierová džirga. Šáh zdôraznil, že turistom poskytujú plnú bezpečnosť. Turisti podľa jeho slov majú dovolené pohybovať sa kdekoľvek v oblasti okrem Nanga Parbatu.

V okrese Diámir prebieha pátracia operácia, pričom oblasť okolo základného tábora bola uzatvorená. Pakistanská vláda dočasne zbavila úradu hlavného policajného inšpektora územia Gilgit-Baltistán a zriadila spoločný vyšetrovací tím, aby zločin objasnil.

K zodpovednosti za surový útok sa prihlásili dve zakázané pakistanské skupiny: Tehríke Tálibán a Džundulláh.

Ehsanulláh Ehsan, hovorca skupiny Tehríke Tálibán, médiám povedal, že útok bol protestom proti útokom amerických bezpilotných lietadiel a pomstou za minulomesačné zabitie zástupcu ich veliteľa Wálího ar-Rahmana Mehsuda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu