Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Krušné chvíle premiéra Nečasa: Vysoké alimenty, nižší plat a sťahovanie!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Život naruby! Tieto dve slová vystihujú momentálnu situáciu Petra Nečasa, ktorý po veľkej policajnej razii v českom Úrade vlády prišiel nielen o stoličku premiéra, ale aj o rodinu, milenku a strechu nad hlavou. Zníženie platu a vysoké alimenty na deti sú už len ďalšími klincami do rakvy donedávna „čistého“ premiéra. Z čoho bude žiť? Článok priniesla Tv Nova.

Premiéra Nečasa v najbližších dňoch čakajú zásadné životné zmeny, ktoré naštartovala jeho demisia po prepuknutí „českej Gorily“. Tou najsmutnejšou je zrejme rozvod, ktorým utrpia najmä jeho dve neplnoleté dcéry. Tie zostanú v starostlivosti matky Radky a pán premiér na ne bude musieť platiť nemalé alimenty. Súd rozhodol o celkovej sume 42 českých tisíc korún (asi 1628 eur), čo dnes už rádového poslanca určite dvakrát nepotešilo.

A tým to ani zďaleka nekončí. Rozprávkový plat premiéra, ktorý činil takmer 170 tisíc českých korún (cca 6566 eur), mu okrešú na bežný poslanecký vo výške asi 56 tisíc (cca 2163 eur) plus maximálne 39 tisíc (cca 1507 eur) v náhradách. Suma sumárum, ak by si pán premiér prenajal v Prahe garzonku za asi 10 tisíc (cca 386 eur), zaplatil alimenty (42 tisíc korún) a hypotéku vo výške 16 200 korún (cca 629 eur), jeho peňaženka každý mesiac schudne o 68 200 korún (2643 eur).

A hoci mu ostane ešte 27 tisíc korún ako rezerva, nie je isté, že by sa z toho uživil. Poslanecké náhrady totiž môže využívať len na služobné cesty alebo napríklad na prenájom kancelárie. Isté nie je ani to, či bude mať kde zložiť svoju utrápenú hlavu. Od rodiny predsa odišiel, údajná milenka Nagyova je za mrežami a dlho už nebude môcť bývať ani v Hrzanskom paláci, ktorý je majetkom vlády.

Mohol by však prevziať byt po predsedníčke Poslaneckej snemovne Miroslave Němcovej, ktorá je momentálne horúcou kandidátkou na post premiérky. Bývanie na ubytovni pre mimopražských poslancov by sa mu však ušiel len v prípade, že Němcová uspeje. „My mu môžeme ponúknuť buď ubytovanie v jednej z našich poslaneckých ubytovní, alebo dostane zo zákona príspevok na bývanie s tým, že si bývanie nájde sám,“ povedal kancelár Poslaneckej snemovne Petr Kynštetr. Kde Nečas nakoniec skončí, tak zatiaľ ostáva otázkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu