Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemci si predvolali tureckého veľvyslanca: Chceli vysvetlenie kritiky

Turecký minister zahraničných vecí Egemen Bagiş
Turecký minister zahraničných vecí Egemen Bagiş (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo veľvyslanca Turecka, ktorému chce tlmočiť protest proti vyjadreniam tamojšieho ministra pre záležitosti Európskej únie Egemena Bagişa namiereným proti nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

Tá ešte v pondelok označila zásahy polície proti demonštrantom v uliciach tureckých miest za príliš tvrdé, na čo Berlín údajne zablokoval otvorenie novej kapitoly v rokovaniach o budúcom členstve Turecka v EÚ. Bagiş zareagoval obvinením kancelárky zo snahy zdržiavať eurointegračné úsilie krajiny, čím podľa neho sleduje vlastné záujmy pred nadchádzajúcimi voľbami.

Veľká časť Nemcov totiž so vstupom Turecka do EÚ nesúhlasí. Podľa hovorcu nemeckého rezortu diplomacie Andreasa Peschkeho sú vyjadrenia tureckého predstaviteľa "neprijateľné", čo si mal na ministerstve osobne vypočuť aj veľvyslanec Hüseyin Avni Karslioglu.

"Ak pani Merkelová hľadá domáci politický materiál pre voľby, nemalo by ním byť Turecko," odkázal Bagiş vo štvrtok do Berlína. Predstaviteľ poverený vyjednávaním s EÚ týmto spôsobom reagoval na váhavý postoj Nemcov k otvoreniu ďalšej kapitoly prístupových rokovaní s Tureckom.

Tie sa začali ešte v roku 2005, Ankara však doteraz uzavrela iba jedinú z 35 politických kapitol. Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho krajine ponúkajú privilegované partnerstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu