Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová s Putinom urovnali spor: Spoločne otvoria výstavu

Angela Merkelová a Vladimír Putin
Angela Merkelová a Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii oznámili, že vyriešili svoje nezhody a dnes v Petrohrade, v Ermitáži, spoločne otvoria výstavu Doba bronzová - Európa bez hraníc.

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá citovala Merkelovú. Jej hovorca predtým povedal, že sa kancelárka na otvorení nezúčastní pre protokolárny spor. 

Podľa zdroja z nemeckej delegácie išlo o to, kto má v Ermitáži predniesť otvárací prejav na výstave, kde sú aj exponáty ulúpené sovietskymi vojakmi v Nemecku počas druhej svetovej vojny a krátko po nej. Nemecko žiada vrátanie týchto predmetov, zatiaľ čo Rusko to stále odmieta s argumentom, že Nemecko ako agresor na to nemá morálne právo.

Návšteva Merkelovej v Petrohrade sa uskutočňuje na pozvanie jej ruského kolegu, prezidenta Vladimira Putina. Merkelová dnes predniesla prejav k účastníkom medzinárodného fóra a s Putinom v rámci separátnych rokovaní posúdila široký okruh politických otázok týkajúcich sa dvojstranných vzťahov i medzinárodnej politiky. Obaja sa tiež stretli so zástupcami podnikateľov z oboch krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu