Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecko o vstupe do EÚ: Máme aj iné možnosti

Egemen Bagiš
Egemen Bagiš (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Turecko nebude akceptovať nemeckú blokádu prístupových rozhovorov s Európskou úniou, vyplýva z vyjadrenia tureckého ministra pre európske záležitosti Egemena Bagiša pre dnešné vydanie nemeckého denníka Süddeutschen Zeitung (SZ).

"Pripravujeme odpoveď," povedal Bagiš pre SZ. "Len toľko: Turecko má aj iné možnosti," zdôraznil s tým, že EÚ a Turecko sa potrebujú navzájom. "Nie je férové kvôli politickým tlakom blokovať otvorenie novej rokovacej kapitoly, ktorá je predovšetkým technická," dodal.

Minulý štvrtok viedlo Bagišovo vyjadrenia k diplomatickej roztržke v nemecko-tureckých vzťahoch, ktorá vyvrcholila vzájomným predvolením veľvyslancov. Bagiš povedal: "Keď sa pani (nemecká kancelárka Angela) Merkelová pozrie, čo zažil (bývalý francúzsky prezident Nicolas) Sarkozy, a znova zváži, ako sa vodí ľuďom, ktorí sú proti Turecku, uvidí, že neskončia vždy dobre." V Berlíne to vnímali ako vyhrážku, poznamenáva agentúra DPA.

Turecký minister v rozhovore pre SZ povedal, že ho "úplne zle" pochopili. "Kancelárke Merkelovej som sa nevyhrážal. Len ma zarmútilo zistenie, že Nemecko blokuje ďalšiu rokovaciu kapitolu, aj keď sme splnili všetky požadované podmienky," uviedol Bagiš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu