Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Explózia zničila pražskú trafostanicu: Polovica mesta sa ocitla v tme!

Rozvodňa v Prahe krátko po výbuchu Zobraziť galériu (2)
Rozvodňa v Prahe krátko po výbuchu (Zdroj: FB)

PRAHA - Trafostanica pri Kunratickom lese v Prahe, ktorú v utorok večer po výbuchu zachvátil požiar, už nehorí. Hasiči ale musia stále ochladzovať asi 60 ton transformátorového oleja. Príčina výbuchu sa vyšetruje, povedal operačný dôstojník pražských hasičov. Podľa hovorcu Pražskej energetiky (PRE) Petra Holubca je transformátor kompletne zničený a bude musieť byť vymenený. Škoda sa bude pohybovať v desiatkach miliónov korún.

Transformátor vybuchol v utorok okolo 22:30, bez elektriny sa ocitla viac než tretina hlavného mesta. Pri nešťastí nebol nikto zranený. Hasiči museli pri zásahu použiť na ochladenie oleja penidlo, zatiaľ sa vraj nedá odhadnúť, ako dlho bude zákrok trvať.

Výpadok prúdu postihol pražské časti 2, 3, 4, 10, 11 a 22, zasiahnuté boli aj ďalšie oblasti. Technici zasiahnutej oblasti prepojovali na iné rozvodne. "Všetky domácnosti mali dodávky obnovené do 90 minút od výbuchu. V tomto smere sa nám vyplatila investícia 1,5 miliardy korún ročne do zdvojenia a ztrojenia siete," povedal dnes Holubec. V Prahe 4 a v Prahe 10 v súvislosti s haváriou netiekla ani voda.

Podľa Holubca bol transformátor kompletne zničený a je nutná jeho výmena. povedal Holubec. Vzniknutá škoda sa zatiaľ podľa neho nedá odhadnúť, cena samotnej trafostanice sa ale pohybuje okolo 50 miliónov korún.

Príčina výbuchu sa vyšetruje. "Mohlo ísť napríklad o technickú závadu spôsobenú vysokými odbermi alebo teplom, ale to sú zatiaľ len špekulácie," dodal Holubec.

Výpadok prúdu postihol aj pražskú MHD. Hovorkyňa pražského dopravného podniku Aneta Řehková oznámila, že okolo 22:30 bola prerušená prevádzka električiek číslo 2, 4 a 10, podarilo sa ju obnoviť krátko po 23:00. "Prevádzka metra prerušená nebola, preplo sa na náhradné zdroje," povedala Řehková. V okolí požiaru boli kvôli zásahu hasičov odklonené autobusové linky 135 a 177.

Výpadok elektriny v Prahe

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu