Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové odhalenia: Jan Palach pripravoval obsadenie rozhlasu a generálny štrajk!

Jan Palach (1948-1969)
Jan Palach (1948-1969)

BRATISLAVA/PRAHA - Český študent Jan Palach, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej okupácií Československa, mal tajné plány. Popísal ich v doteraz utajenom liste, ktorý odhalil Český rozhlas.

Nové odhalenia v rozhlase zverejnil český historik Petr Blažek, ktorý v archívoch objavil doteraz neznámy list Jana Palacha. O odhalení informoval aj blog Omediach.com. Palach v liste vyzýval na obsadenie budovy rozhlasu a vyhlásenie generálneho štrajku. "Navrhoval jednému zo študentských vodcov, aby študenti obsadidli budovu na Vinohradskej triede. Písal, že neďaleko sú budovy Vysokej školy ekonomickej, kde je niekoľko tisíc študentov. Že by bolo možné, aby študenti vysielali výzvu na generálny štrajk," píše blog s odvolaním sa na Český rozhlas. Palach dokonca list podpísal a uviedol svoju adresu, aby bolo študentským vodcom jasné, že nejde o anonym. List sa podarilo odchytiť Štátnej bezpenčosti. Podľa Blažeka o ňom študenti nikdy nehovorili, aby Palachovu pamiatku nedehonestovali.

Jan Palach sa upálil dva týždne po napísaní listu, 16. januára 1969. Stalo sa to na pražskom Václavskom námestí, neďaleko budovy Národného múzea.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu