Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Teplotné rekordy padali v ČR ako na bežiacom páse

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Historické denné rekordy dnes padli vo viacerých lokalitách ČR. Zatiaľ najvyššiu teplotu hlásia Nedrahovice-Rudolec v okolí mesta Příbram, kde namerali 32,9 stupňa Celzia. Tamojší doterajší rekord z roku 2002 mal hodnotu o 4,3 stupňa Celzia nižšiu.

V Lednici v okolí Břeclavi namerali 32,3 stupňa Celzia, doterajšia tamojšia rekordná hodnota bola z roku 1966 a mala hodnotu 30,3 stupňa Celzia. Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na Český hydrometeorologický ústav.

Rekordné zápisy zaznamenali napríklad aj v Staňkove a v Prahe-Karlove, kde namerali popoludní zhodne 32,2 stupňa Celzia, čo je v oboch prípadoch o pol stupňa viac ako doterajšie rekordy z rokov 1966 a 1986.

Na rovných 32 stupňov vystúpila ortuť teplomerov v Neuměteloch a Plzni, blízko tejto hodnoty vo Vyššom Brode, kde namerali dnes 31,9 stupňa Celzia.

Teploty nad 31 stupňov Celzia namerali však aj vo Vráži, Strážnici, Českých Budějoviciach alebo Vsetíne, rekordné hodnoty nad hranicou 30 stupňov padli aj v Husinci, Starom Meste, Jevíčku, či Hubenove na Vysočine, kde padol rekord z roku 1986.

V pražskom Klementine dnes popoludní chýbalo do rekordu z roku 1931 ešte 2,8 stupňa Celzia, namerali tam 29,1 stupňa Celzia. Konečná dnešná hodnota z tejto najstaršej meracej stanice bude známa až po 22.00 h, s rekordom však odborníci nerátajú.

Meteorológovia očakávajú horúčavy aj v nasledujúcich dňoch, takže rekordné teplotné tabuľky sa zrejme ešte budú prepisovať. Až vo štvrtok popoludní očakávajú v ČR prehánky a búrky.

Vzhľadom na oslabenie ozónovej vrstvy o osem až pätnásť percent varovali meteorológovia pred zvýšeným škodlivým UV žiarením (a to v miere 11 až viac ako 20 percent. Občania by preto pri pobytoch pod holým nebom mali používať krémy na opaľovanie s vysokým ochranným faktorom a slnečné okuliare, ako aj chrániť si hlavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu