Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

U našich susedov padali teplotné rekordy: Až 38,2 stupňa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Historický teplotný rekord zaznamenali dnes v Rakúsku. V dolnorakúskom meste Waidhofen an der Ybbs vystúpila ortuť teplomerov na 38,2 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota vzduchu, akú v krajine kedy namerali v júni.

Doterajší rakúsky júnový rekord - 37,7 stupňa - pochádzal z júna 2012 z obce Deutsch-Altenburg a z centra Viedne, oznámil rakúsky Ústredný ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG).

Pod novú rekordnú hodnotu sa podpísal prekvapivo výrazný nárast teplôt počas dnešného popoludnia. Len krátko predtým z Waidhofenu hlásili "len" 36,7 stupňa Celzia, informovala tlačová agentúra APA.

Mimoriadne horúco bolo aj v meste Sankt Pölten, kde meracia stanica v centre po 16.00 h ukazovala 37,1 stupňa Celzia, čo je júnový rekord pre krajinskú metropolu Dolného Rakúska.

Dnešný deň sa tým, samozrejme, stal aj najhorúcejším v Rakúsku v tomto roku, konštatovala APA. Teploty nad 30 stupňov Celzia zaznamenali na 198 meracích staniciach, na 15 z nich dokonca prekročili 35 stupňov Celzia. V centre Viedne bolo napríklad 35,3 stupňa Celzia. ZAMG na najbližšie dni predpovedá pre Rakúsko nestále počasie s pozvoľným znižovaním teplôt.

V ČR padali teplotné rekordy, zatiaľ najviac - 36,5 stupňa - namerali v Prahe

Teplotné rekordy dnes padli na približne polovici zo 140 meteorologických staníc v Česku, ktoré sú v prevádzke viac ako 30 rokov. Uviedol to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tým, že zatiaľ najviac dnes namerali v Prahe-Karlove - 36,5 stupňa Celzia.

Meteorológovia však očakávali, že do večera by mohli namerať ešte viac v Klementine, kde je umiestnená najstaršia česká meteorologická stanica, informoval server Novinky.cz.

Denné maximum z Klementina, kde sa meria teplota od roku 1775, bude známe až po 22.00 h, uviedol server iDNES.cz. Meteorologická stanica Karlov v Prahe 2 prekonala o celé dva stupne doterajší rekord z tohto dňa, ktorý namerali v roku 2002.

Nové teplotné rekordy padli popoludní napríklad v Českých Budějoviciach, kde namerali 34,4 stupňa (doterajší rekord bol 33 stupňov z roku 1908), či Karvinej na severnej Morave, kde teploty vystúpili na 35,3 stupňa, a Ostrave-Porube, kde namerali rovných 35 stupňov. V oboch moravských mestách prekonali rekord z roku 2002.

V Českej Lípe v Libereckom kraji vystúpila ortuť teplomera na 34,6 stupňa, v roku 2000 to bolo o sedem desatín menej. Meteorológovia predpovedali, že teploty by mohli ojedinele vystúpiť až na 38 stupňov. Vo večerných hodinách však očakávajú silné búrky. Ochladiť by sa malo až počas víkendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu