Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea navrhuje USA rande: Chce rozoberať jadrové zbrane a bezpečnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONJANG - Severokórejský vládny orgán dnes Spojeným štátom navrhol rozhovory o jadrových a bezpečnostných otázkach na najvyššej úrovni. Ponuka prišla pár dní potom, ako sa nevydarilo plánované stretnutie Severnej so znepriatelenou Južnou Kóreou, informujú agentúry Associated Press a Reuters.

Severokórejská Národná obranná komisia vyhlásila, že rozhovory by mali uvoľniť napätie a zaistiť mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove. Washington si môže dátum a miesto ich konania určiť sám, uvádza sa v stanovisku. Diskutovať sa môže široká škála tém, ale vopred nesmú byť stanovené žiadne podmienky. 

Severná Kórea vydala sériu zlostných vyhlásení po tom, ako OSN uvalila na krajinu sankcie kvôli decembrovému vystreleniu rakety a februárovému jadrovému testu. Sever odvtedy hrozil jadrovou vojnou, na čo juh sľuboval odvetu. 

Podľa expertov však Severná Kórea často v snahe získať ústupky vyjadrí záujem o diskusiu po tom, ako vyprovokuje svojim správaním napätie. 

Washington je najviac zo všetkého znepokojený jadrovým programom Pchjongjangu, ktorý podľa odhadov vlastní niekoľko jadrových zariadení. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu