Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OSN: Konflikt v Sýrii si vyžiadal už 93 000 mŕtvych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Počet obetí konfliktu v Sýrii dosiahol koncom apríla najmenej 93 000 mŕtvych. Skutočná bilancia vyše dva roky trvajúceho ozbrojeného násilia v krajine však môže byť oveľa vyššia, uviedol dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Od vlaňajšieho júla zabili v Sýrii v priemere každý mesiac viac než 5000 ľudí. V oblasti metropoly Damask a v najväčšom sýrskom meste Aleppo evidujú najvyššie počty obetí od minulého novembra, vyplýva z najnovšej štúdie zdokumentovaných úmrtí.

Mimoriadne vysoké počty obetí zaznamenávané mesiac čo mesiac poukazujú na výrazne zhoršovanie situácie v krajine, zdôraznila vo vyhlásení vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová, ktorú citovala agentúra Reuters.

OSN v predošlej bilancii z polovice mája uvádzala 80 000 obetí sýrskeho konfliktu, ktorý sa začal pokojnými protestmi proti prezidentovi Bašárovi Asadovi v marci 2011, za niekoľko mesiacov však prerástol do ozbrojeného povstania.

Najnovšia analýza OHCHR sa zakladá na údajoch z ôsmich zdrojov vrátane sýrskej vlády a Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva, ktoré sídli v Británii a má v Sýrii sieť zdrojov. Do bilancie zaradili len obete, u ktorých bolo známe meno, ako aj dátum a miesto smrti.

"Sú aj dobre zdokumentované prípady mučených a popravených detí a zmasakrovaných celých rodín, vrátane malých detí, čo je spolu s týmto zdrvujúco vysokým počtom obetí strašným mementom toho, akým krutým sa tento konflikt stal," uviedla komisárka Pillayová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu