Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OSN: Deti čelia vo vojnových konfliktoch nebývalým hrozbám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Pri ochrane detí žijúcich vo vojnových zónach nastal pokrok, avšak metódy ako je verbovanie detí ich vystavuje väčšiemu nebezpečenstvu, uviedol v stredu generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Jeho správa o deťoch v ozbrojených konfliktoch hovorí o tom, že niekoľko krajín realizovalo opatrenia na ochranu detí, avšak štáty, kde boje pokračujú - predovšetkým Sýria a Mali, sú výnimkou.

Podľa správy v minulých 12 mesiacoch prišlo o život v Sýrii 167 pracovníkov v školstve a bolo poškodených 2445 škôl. V Mali 115 škôl vyplienili, zničili, zbombardovali či využili na vojenské účely.

Pan Ki-mun konštatoval, že krízy v Sýrii, Mali a Stredoafrickej republike mali "zničujúci vplyv" na deti, pričom desaťtisíce detí bolo odlúčených od rodín v Konžskej demokratickej republike, Stredoafrickej republike, Mjanmarsku, Sudáne a Južnom Sudáne.

Správa podľa agentúry DPA pripomína aj školy v Afganistane, ktoré čelili bombovým a samovražedným útokom alebo ľahli popolom. Školských pracovníkov unášali a zabíjali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu