Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tisícové evakuácie v Nemecku: Rekordne vysoké Labe sa valí na Hamburg!

Záplavy v Nemecku
Záplavy v Nemecku (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Ďalšie tisíce ľudí museli v utorok evakuovať na severe Nemecka pozdĺž rozvodnenej rieky Labe. V meste Stendal v štáte Šlesvicko-Holštajnsko muselo 8000 ľudí opustiť svoje domovy. Ohrozené jej aj mesto Lauenburg asi 40 kilometrov juhovýchodne od Hamburgu, kde má Labe kulminovať v utorok.

Hladina už dosiaha 9,56 metra, čo je dvojnásobok normálu. Z centra evakuovali 400 osôb a prerušili dodávky elektrickej energie. Kritická situácia pokračuje aj v Sasku-Anhaltsku, kde už rieka kulminovala. Len v tomto štáte nasadili na boj so živlom asi 9000 vojakov, ktorí nepretržite upevňujú hrádze. Ich pretrhnutie pri meste Stendal malo v pondelok za následok prerušenie premávky na dôležitej železničnej trati medzi Berlínom a Hannoverom. Asi 20 000 evakuovaných obyvateľov Magdeburgu stále zostáva mimo domova. Rekordne vysoké Labe sa teraz valí smerom na Hamburg, kde museli evakuovať vyše 23 000 ľudí.

Zasiahnuté oblasti na severe krajiny navštívila v pondelok kancelárka Angela Merkelová, ktorá ocenila "skvelú" prácu doborovoľníkov a ďalších podieľajúcich sa osôb na boji so živlom. Minister hospodárstva Philipp Rösler v utorok oznámil, že vláda zriadi špeciálny fond pre osoby a firmy postihnuté povodňami. Poškodení môžu podľa neho očakávať vyplatenie asi 50 percent z odhadovanej škody. Predbežné odhady zatiaľ hovoria o škodách vo výške 11 miliárd eur, táto suma však neustále narastá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu