Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Povodňová situácia v Kamennej Porube: Živel zničil cestu, škoda 20 tisíc!

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou. Zobraziť galériu (6)
Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou. (Zdroj: TASR)

DAVIDOV/KAMENNÁ PORUBA – Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili pred malou chvíľou starostovia obcí Davidov a Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou. Intravilány spomínaných dedín pod Slanskými vrchmi zaplavila dnes popoludní voda po silnej prietrži mračien.

"O škodách je zatiaľ predčasné hovoriť, pretože približne štvrtina obce je stále pod vodou. Videl som však už na niektorých miestach poodtrhávaný asfalt z hlavnej cesty," informoval starosta Kamennej Poruby Dušan Baranský. 

Dodal, že také množstvo vody, aké sa dnes prehnalo obcou, tu nezažili ani jej najstarší obyvatelia. "Zaplavených je približne 40 rodinných domov a viacero ciest," konkretizoval starosta s tým, že vodný živel sa dostal do obce z okolitých kopcov a polí cez dva miestne potoky po krátkej, avšak o to intenzívnejšej prietrži mračien. Privolaní hasiči zatiaľ vodu pre jej vysokú hladinu odčerpávať nemôžu. 

Veľká voda dnes potrápila aj obyvateľov neďalekého Davidova. Ako pre uviedol starosta obce Jozef Vaľko, miestny potok, s korytom širokým približne šesť metrov, sa dnes vybrežil po tom, ako ho naplnila voda valiaca sa z jeho menších prítokov, okolitých polí a lúk. V dôsledku prívalovej vlny sa v horných častiach obce zároveň vybrežili aj spomínané prítoky.

"Voda už na niektorých miestach začína opadať. Hasiči tak začali čerpať vodu z pivníc v horných častiach obce," priblížil starosta. To, čo dnes postihlo Davidov, Vaľko ani jeho obyvatelia zatiaľ nezažili. "Taká voda, aká išla dnes, tu u nás ešte nebola, mám 36 rokov a nič podobné si nepamätám. Podobne sú na tom aj starší ľudia z našej obce. Voda sa valila ulicami, hladina dosiahla výšku jeden meter. Zobrala so sebou panely z potoka, jednu lávku, poškodila nám časť miestnej komunikácie a zaplavila kultúrny dom." 

Dnešná prietrž mračien v okrese Vranov nad Topľou skomplikovala situáciu aj motoristom. Z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že v súčasnosti je pre vybrežené priekopy neprejazdná cesta 1/79, medzi obcami Sačurov a Lomnica. 

Škodu vo výške približne 20.000 eur napáchala utorková (11. 6.) povodeň na ceste v obci Kamenná Poruba. "Prudká voda zobrala kryt vozovky a na dvoch miestach podmyla cestné teleso. V súčasnosti sa jazdí v druhom jazdnom pruhu," uviedol v tejto súvislosti riaditeľ Správy a údržby ciest (SaÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre oblasť Vranov nad Topľou, Michal Švábik.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková ďalej uviedla, že silný prúd vody valiaci sa obcou v utorok popoludní poškodil spomínanú cestu III. triedy približne na 50-metrovom úseku. "Cestári odporúčajú na tomto mieste zvýšiť opatrnosť a znížiť rýchlosť. V najbližších dňoch pribudne na ceste príslušné dopravné značenie a do konca tohto týždňa budú cestári hľadať možnosti kedy a z akých finančných prostriedkov cestu opravia," konkretizovala hovorkyňa.

Ako dodala, povodeň po silnej prietrži mračien postihla v utorok aj neďalekú obec Davidov. Voda tam však vážne škody na cestách PSK nespôsobila. "Cesty boli iba znečistené. Tento problém však pracovníci SaÚC PSK promptne odstránili už v utorok," uzavrela Fitzeková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu