Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Päť ruských špionážnych technologií, ktoré dobyli Západ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nie je žiadnym tajomstvom, že ruské sledovacie technológie zohrávajú veľkú úlohu v súčasnom Rusku, ale málokto vie, že uspeli aj v cudzine. Kremeľ pred niekoľkými rokmi začal podporovať vývoj špeciálnych technológií a po "arabskej jari" a demonštráciách v Moskve tento záujem len zosilnel. Vlani Rusko zaviedlo zoznam zakázaných stránok a operátori si museli zaobstarať technológiu DPI, ktorá blokuje inkriminované stránky na serveroch. DPI je tiež schopná identifikovať užívateľa a tajne kontrolovať jeho správy.

Ako napísal vo svojej ruskej verzii americký časopis Forbes, vystupuje svetová jednotka v technológiách hlasovej identifikácie pod dvoma menami. V rodnom Petrohrade je to CRT, v New Yorku SpeechPro. Oba názvy sú neutrálne a nenapovedajú, že korene firmy siahajú až do tajného výskumného ústavu KGB, kde pracovali odsúdení vedci a inžinieri, vrátane Alexandra Solženicyna. Mali za úlohu rozpoznať podľa hlasu občanov volajúcich na cudzie veľvyslanectvá v Moskve.

"Naše centrum vzniklo v roku 1990," tvrdí analytik Sergej Koval. "Pred tým všetci hlavní pracovníci pôsobili v oddelení aplikovanej akustiky KGB, aj keď oficiálne patrili pod ministerstvo spojov. Väzenský "výzkumák ", kde pracoval Solženicyn, bol prevedený z Moskvy do Petrohradu. Ľudia, opísaní v románe V kruhu prvom, tam ďalej pracovali aj po prepustení. Spoznal som ich, keď som nastúpil v roku 1975."

CRT v roku 2010 spustil prvý celoštátny program hlasovej identifikácie na svete - bolo to v Mexiku, ktoré zaviedlo štátny register hlasov a biometrických dát, schopný identifikovať človeka podľa útržkov reči. V databáze sú nielen zločinci a policajti, ale aj riadni občania: v niektorých mexických štátoch je pre získanie vodičského preukazu treba odovzdať hlasové vzorky. Program je schopný behom piatich sekúnd skontrolovať 10 000 vzoriek s deväťdesiatpercentnou presnosťou.

Pred pár rokmi firma dostala štátnu pomoc - jej spolumajiteľom sa stal Gazprombank. Jej technológie sa využívajú aj v USA a vlani v decembri firma začala v Ekvádore zavádzať "prvú databázu biometrickej identifikácie na svete, ktorá zlučuje možnosti identifikácie podľa hlasu a tváre". CRT tvrdí, že vyvinula vzorec zaisťujúci spoľahlivé rozpoznanie aj v prípade, že dotyčný zmení podobu. Firma o tom príliš nehovorí, avšak jej technológie sú použiteľné nielen v boji so zločincami. Jej programy bežia v Kazachstane, Kirgizsku, Uzbekistane, v Bielorusku i na Blízkom východe.

Pravidlá pre odposluchy sa v Rusku a na Západe výrazne líšia. Ani to však nezabránilo niekoľkým ruským firmám vstúpiť na trh v Severnej Amerike. Jednou z nich je PFI Soft, špecializujúca sa na technológie informačnej bezpečnosti a internetového telefonovania. V Rusku sa stala najväčším výrobcom zariadení pre odpočúvanie telefónov, mobilov a internetovej komunikácie. Na zavedenie "zoznamu zakázaných webov" firma rýchlo zareagovala ponukou programu Perimeter F ako lacnejšej alternatívy k technológii DPI pre filtrovanie stránok.

V Kanade, kde PFI Soft pôsobí ako ALOE Systems, sa firma snažila presadiť so zariadením NetBeholder, schopným odpočúvať dátovú prevádzku "zvlášť v internetových kaviarňach, hoteloch, reštauráciách a na ďalších verejných miestach", ako hlásala reklama. Ku klientom ALOE patria telekomunikační operátori v USA, Mexiku, Argentíne, Brazílii, Kostarike, Salvadore, Peru a Uruguaji. Hlavný manažér predaja Vitalij Potapov tvrdí, že po Toronte firma čoskoro otvorí pobočku v New Yorku, pretože v USA je pre tieto riešenia "obrovský trh".

K tradičnému odpočúvaniu slúži zariadenie na ústredniach. Mobilné telefóny je však účinnejšie odpočúvať priamo na mieste, napríklad na demonštráciách. Discovery Telecom Technologies (DTT) vyrába techniku ​​práve pre tento prípad. Spoločnosť vznikla v Moskve, ale teraz má kancelárie vo Švajčiarsku a v USA, kde sa usadila v Salt Lake City.

Aktívny osemkanálovy GSM odpočúvač s dešifrovacím zariadením, známy ako AIBIS, váži okolo 10 kilogramov a je schopný sledovať až osem prichádzajúcich a odchádzajúcich hovorov v reálnom čase. Problém ale nepredstavuje ani zachytávanie SMS správ. Firemný web tvrdí, že sa zariadenie dodáva do celého sveta.

FBI vraj nedávno potichu odmontovala prístroje, ktoré odovzdávali údaje o mobilnom spojení vo Washingtone na zahraničné veľvyslanectvá. Ruské technológie ale neslúžia len na prenasledovanie ľudí - napríklad ruská spoločnosť Doroga.TV teraz pomáha obyvateľom New Yorku sledovať pohyb mestských autobusov, určiť príchody na zastávku a vybrať si ideálnu trasu. Na rozdiel od iných ruských vynálezov vyzerá tento projekt celkom nevinne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu