Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Útok besného psa v Španielsku: Pohrýzol päť ľudí, veterinárom pribudla práca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOLEDO - Regionálna vláda v španielskej autonómnej oblasti Kastília-La Mancha nariadila dnes majiteľom všetkých psov, mačiek a fretiek v okruhu 20 km od mesta Toleda zaočkovať svojich miláčikov proti besnote v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

Opatrenie je reakciou na útok besného pitbul-teriéra na viacero detí v meste, vyplýva z informácie tlačovej agentúry DPA.

K atakom na tri deti, jedného tínedžera a otca jedného z detí došlo pred viac ako týždňom. Pes, ktorého polícia následne zastrelila, spôsobil vážne zranenia jednému dieťaťu, dvojročnému chlapčekovi. Majiteľa psa polícia zadržala.

Podľa doterajších poznatkov španielskych vyšetrovateľov navštívil majiteľ so psom nedávno Maroko, kde sa zviera zrejme infikovalo. Laboratórne testy potvrdili podľa španielskej agentúry EFE prítomnosť vírusu severoafrického pôvodu v organizme zvieraťa.

Besnota sa v Španielsku podobne ako v iných európskych štátoch už roky neprenáša zvieratami, s výnimkou netopierov. Na území Európskej únie zaznamenali v období rokov 2006-2011 celkove 12 prípadov besnoty, šesť z nich bolo však importovaných.

Ročne zomrie vo svete na následky besnoty približne 55.000 ľudí, veľká väčšina z nich v afrických a ázijských štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu