Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Extrémne nebezpečenstvo v Čechách: Povodne majú už dve obete, v Prahe uzavreli metro!

Vyliaty tok v Netoliciach. Zobraziť galériu (4)
Vyliaty tok v Netoliciach. (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Osem staníc na troch trasách pražského metra uzavrel dnes popoludní kvôli povodňovej situácii dopravný podnik českej metropoly. Ide o stanice Staroměstská a Malostranská na trase A podzemnej železnice, stanice Florenc, Křižíkova, Invalidovna a Palmovka na trase B metra a stanice Florenc, Vltavská, a Nádraží Holešovice na trase C. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24 vo svojom mimoriadnom povodňovom vysielaní.

Podľa slov hovorkyne Dopravného podniku Anety Řehkovej predchádzala tomuto kroku dohoda pražského krízového štábu s riaditeľom Dopravného podniku Milanom Křístkom. Vlakové súpravy budú stanicami iba prechádzať, dodala. Vedenie hlavného mesta ČR, v ktorom platí už od skorých popoludňajších hodín stav nebezpečenstva, schválilo uvoľnenie  50 miliónov Kč na mimoriadne opatrenia v súvislosti so záplavami.

Kvôli prípadnej nutnosti evakuovať Nemocnicu Na Františku v Prahe aktivoval šéf rezortu zdravotníctva ČR Leoš Heger dnes krízový štáb ministerstva. Na jeho webovej stránke sa objavili odporúčania pre občanov postihnutých povodňami, vrátane postupu pri zatopení studne s pitnou vodou.

Osobitnú telefonickú linku, na ktorej sa občania dozvedia aktualizované informácie o vývoji v jednotlivých oblastiach, zriadilo české ministerstvo životného prostredia. Energetici registrujú medzičasom desiatky porúch vedenia, ktoré majú na svedomí zväčša popadané stromy. Z preventívnych dôvodov vypínajú trafostanice v Prahe i ďalších ohrozených lokalitách. Stavba protipovodňových zábran v Prahe si vyžiada podľa ČT24 až 50 hodín.

Hasiči z českej metropoly už skôr informovali, že prestávajú odčerpávať vodu zo zaplavených pivníc a sústredia sa na záchranu ľudských životov.

Nečas zvolal krízový výbor

Výdatný dážď zdvihol hladiny väčšiny riek v Čechách a tretí najvyšší povodňový stav pred 10:00 platil podľa vodohospodárskeho webu na 45 miestach. Kvôli vode alebo popadaným stromom je úplne alebo čiastočne uzavretých 11 železničných úsekov a desiatky ciest. Traja vodáci sú nezvestní. Zrejme najhoršia situácia je z hľadiska rozliatych riek v Juhočeskom kraji. Český premiér Petr Nečas sa v reakcii na nebezpečne stúpajúce hladiny riek rozhodol o zvolaní krízového výboru a uvoľnení vojakov, ktorí majú pomáhať pri stavbe protipovodňových bariér. Problémy hlási väčšina českých krajov a situácia sa dramatizuje aj v hlavnom meste Praha. Dočasný primátor Tomáš Hudeček dokonca v nedeľu krátko popoludní vyhlásil stav nebezpečenstva. Hladina rieky Vltava totiž dosahuje hodnoty zodpovedajúce tretiemu povodňovému stupňu. Pozdĺž jej brehov tak už stoja alebo sa dokončujú zábrany. Doprava vrátane metra zatiaľ výrazne obmedzená nie je, no úrady situáciu pozorne sledujú. Evakuácia obyvateľov zatiaľ potrebná nebola, vylúčená však nie je. V pohotovosti sú aj leteckí záchranári.

Hladiny českých riek dvíhajú výdatné zrážky a voda prichádzajúca z juhu Nemecka, kde je situácia taktiež vážna. Ustávanie zrážok je podľa meteorológov reálne až v priebehu pondelka a utorka. Na to čakajú najmä v Stredočeskom, Juhočeskom, Královohradeckom a Plzenskom kraji. V týchto oblasti bola na niektorých úsekoch čiastočne obmedzená železničná doprava, informujú portály českých médií.

V Prahe zapoja i armádne zložky

Práve na Juhočeský a Stredočeský kraj dnes ráno rozšírili meteorológovia výstrahu pred extrémnym stupňom povodňového ohrozenia. Na juhu Čiech už dopoludnia platil na dvadsiatke miest tretí povodňový stupeň.

V sobotu bol najvyšší stupeň nebezpečenstva povodní vyhlásený v Plzeňskom, Karlovarskom, Ústeckom a Libereckom kraji. V týchto regiónoch a tiež v Královohradeckom kraji, kde kvôli povodniam zasahoval už aj vrtuľník, ďalej výdatne prší.
   
Na veľkú vodu sa pripravuje aj Praha, kde Vltava skoro ráno dosiahla druhý povodňový stupeň a okolo 12:30 vystúpila pod tretí povodňový stupeň. V hlavnom meste kvôli zvýšenej hladine Vltavy v súčasnosti nejazdia na niektorých miestach električky.

Na všetkých miestach, kde by mali stáť zábrany, už stoja alebo sa stavajú. Celková stavba zábran bude podľa hovorkyne pražských hasičov Pavlíny Adamcovej trvať asi 50 hodín, do Prahy kvôli tomu mieri asi 80 hasičov z Moravy. Pripravené sú tri posádky leteckých záchranárov. Do prác by sa malo zapojiť aj 200 ľudí z armády.

V pražskej ZOO, ktorú v roku 2002 zasiahla ničivá povodeň, sú jej pracovníci pripravení. Zvieratá ani majetok ZOO nie sú zatiaľ ohrozené, tvrdí riaditeľka Miroslav Bobek.

Extrémne nebezpečenstvo v Čechách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Zastavili železničnú dopravu a uzavreli diaľnicu

Hovorkyňa Českých dráh Radka Pistoriusová dnes povedala, že vlaky na mnohých miestach zastavili najmä popadané stromy a zaplavené trate vodou alebo bahnom. V Juhočeskom kraji je takto postihnutých päť železničných úsekov, v Stredočeskom tri av Pardubickom kraji je zastavená kvôli počasiu prevádzka na dvoch tratiach. V Královohradeckom kraji sa to týka jedného úseku. V niektorých z nich jazdia vlaky aspoň po jednej koľaji, niekde dráhy zaviedli náhradnú autobusovú dopravu.
   
Z podobných dôvodov ako na železnici je uzavretá napríklad aj diaľnica z Hlásne Třebaně do Řevnic na Berounsku.

Voda strhla chatu: Dvaja ľudia mŕtvi

Troch vodákov pohrešujú záchranári v Plzeňskom a Stredočeskom kraji. Jeden z nich sa v piatok stratil u rozvodnenej Ústavy a ďalší dvaja v sobotu vypadli z raftu na Berounke v Hlásne Třebaňi. V rafte boli traja ľudia, jedného sa ale podarilo z vody dostať. Pátranie policajti po niekoľkých hodinách kvôli nepriaznivému počasiu prerušili, chcú sa k nemu ale vrátiť.

Zrejme prívalom prudkých dažďov a rozvodnených tokov sa strhol svah v Třeboniciach pri Prahe a s ňou aj zrejme podmočená chata. V nej bola dvojica, ktorej totožnosť zatiaľ nie je známa. Žena je mŕtva, muža sa snažili dostať spod trosiek spadnutej chaty. Ten je napokon tiež mŕtvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu